БГ EN

С тази риба Христос нахранил гладните

06-12-2017 07:43

 

С тази риба Исус Христос е нахранил 5000 изгладнели души. Била е уловена и от Петър, който малко по-късно ще стане светец.


Рибата, която християните много почитат си има име и се нарича Галилейска тилапия. Нейното местообитание е Галилейското езеро. На това езеро рибарите са имали небивала слука, след като възкръсналия от мъртвите Христос им показал къде да хвърлят мрежите си.

 

Особеното на тилапията е, че тя може да вирее както в солени, така и в сладководни води. При размножаването женската тилапия снася яйца в гнездото, след като бъдат оплодени ги събира в устата си и така ги носи, докато не се появят малките рибки. През това време мъжкият кани в гнездото следващата женска риба, която ще бъде оплодена.

 

 

Повече от седем дни може да издържи женската галилейска риба без да се храни. Това е наложително, тъй като все пак тя трябва да отгледа бъдещето поколение.

 

В Египет съществуват стенописи от от XV в. пр. Хр. (времето на кралиците Хатшепсут и Аменхотеп II), на който може да се види нарисувана тилапия като тотемно животно, плаващо в специален басейн.

 

Малкият героизъм на женската тилапия дотолкова впечатлила древните египтяни, че те й посветили йероглиф. Върху съдове и древни фрески можело да се види галилейската риба с лотос в уста, символизиращ възкресението и новия живот след смъртта.

 

Източник: Риболовец

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Христос, библия, риба
КоментариDelfina

Спринт
Други новини