БГ EN

Чудят се дали Лохти да плува на ветеранското на САЩ

20-04-2017 13:05 | Иван Цанов

 

В САЩ се разгаря ожесточен дебат дали да бъде допуснат Райън Лохти на пролетното първенство на САЩ за ветерани по плуване, което ще се състои на 27/30 април в Ривърсайд, Калифорния.  

 

Вторият най-титулуван олимпиец в "синия" спорт все още не може да се състезава на "нормалния" шампионат, като санкциите на USA Swimming (местната федерация) срещу него са в сила и не са отменени.

 

Причината е всеизвестна - изключително глупавата му постъпка по време на олимпийските игри миналото лято в Бразилия, която даже придоби и политически оттенък. Става дума за лъжата му, че бил ограбен на бензиностанция в Рио, в която се оплете като пате в кълчища.

 

Ветеранското плуване в САЩ обаче се управлява и администрира от друга организация - US Masters Swimming, която се оглавява от Даусън Хюдж. Тя е независимо юридическо лице, като не е направила официално изявления по случая Лохти.

 

Райън Лохти е противоречива личност, както впрочем милиони други хора, но той е изумително популярен и поради тази причина е в устата на всички.

 

 

От една страна, той е фантастичен плувец, един от най-големите в световен мащаб от началото на ХХІ век - 12-кратен олимпийски медалист, който плува всичко и печели медали на всички дисциплини в които скочи. Лохинатора имаше нещастието да плува в сянката на най-големия - Майкъл Фелпс, но въпреки това светеше с ярка собствена светлина.

 

Също така, той е забавен шоу-мен и любимец на запалянковците. Където и да се появи около плувен басейн настъпва невиждан ажиотаж - тълпи от дечица пищят умолявайки го за автограф, медиите ще си строшат камерите и микрофоните кой да го интервюира пръв, настъпва страхотна блъсканица и невиждана смут.

 

От друга страна обаче, той е бунтар и понякога не се държи според установените правила. Това според някои е даже похвално, но мнозинството, което се плаши от промените, не го одобрява. Малко американски майки от средната класа, например, възпитани в юдео-християнската традиция биха били очаровани ако поиска ръката на дъщерите им. Иначе има славата на разбивач на женските сърца и около него винаги е пълно с хубавици.  

 

В чисто спортен аспект плуването на Райън Лохти на първенството на САЩ за ветерани ще има положителен ефект, а не е изключено той дори да постави световни рекорди във възрастова група 30-34-годишни.

 

Доста хора обаче ще бъдат против неговото участие в Ривърсайд, като причините за това са разнообразни - от морални до чисто емоционални.

 

Интересно ще бъде да видим какво ще бъде окончателното официално решение, ако той изобщо поиска да плува в Калифорния.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Райън Лохти
КоментариDelfina

Спринт
Други новини