БГ EN

Ще развие или погуби изкуственият интелект спорта?

Стивън Хоукинг
Стивън Хоукинг
27-04-2017 20:33 | Иван Цанов

Да бъде или да не бъде?

 

На световна конференция в Пекин посветена на мобилния интернет прочутият британски учен Стивън Хоукинг заяви чрез видео обръщение, че изкуственият интелект (ИИ) може да погуби човешката раса, предадоха водещи китайски медии.

 

В речта си проф. Хоукинг, който е сред най-забележителните световни умове, а според някои дори най-интелигентният жив човек на земята, отново предупреди за огромните рискове свързани с развитието и използването на ИИ.

 

От една страна, той изтъкна огромните предимства, които може да донесе ИИ на хората - като, например, справяне с почти всички болести и силно ограничаване на бедността. От друга страна обаче, изследователят прикован на инвалидна количка от десетилетия, зададе риторичния въпрос: "Дали в крайна сметка ИИ ще помогне на човешката раса, или пък е възможно той да я унищожи?"

 

Изследователите, които специално се занимават с ИИ, а и хората като цяло, са разделени на два големи лагера, като се водят ожесточени и крайно емоционални спорове по между им относно бъдещето на ИИ.

 

Едната група смята, че ИИ ще донесе предимно ползи. Джеф Несбит твърди, например, че ИИ ще донесе на хората така бленуваното безсмъртие. Други вярват, че ИИ ще освободи хората от тежкия труд (даже от труда изобщо), като те ще се занимават само с удоволствия и забавления.   

 

 

Другата група обаче е на противоположното мнение - на ИИ човечеството не му е нужно изобщо и той рано или късно ще го премахне физически от лицето на земята.

 

Самият Хоукинг, без да е твърд привърженик на втората група, но все пак гравитира към нея, казва, че е убеден, че "няма реална разлика между това, което може да бъде постигнато чрез биологичния мозък или с помощта на компютъра".

 

Изкуствен интелект и спорт    

 

Навлизането на ИИ в сферата на спорта става пред очите ни. То е свързано, както с положителни, така и с отрицателни моменти. Нека да посочим най-големите рискове относно ИИ в сектора за спорта.

 

На първо място, ИИ може да измести огромни кохорти от всякакви спортни специалисти.

 

Водните спасители, да кажем, могат да станат напълно излишни като професия. Роботите виждат и чуват несравнимо по-добре при всякакви атмосферни условия, не се уморяват никога, не се заглеждат по красиви дами, могат да работят по 24 часа в денонощие в продължение на десетилетия без да искат да им се заплаща допълнителен труд и т.н. Дори треньорската професия, особено инструкторската, е заплашена в голяма степен.

 

На второ място, ИИ ще застраши съвкупния персонал, който осигурява спортната инфраструктура. От хигиенистки, през работници по поддръжката, до анализатори,  преводачи и статистици вероятно ще станат напълно излишни.

 

И в наши дни вече се продават роботи-чистачи на плувни басейни с елементи на ИИ, които струват между 150 и 2000 долари, като те са в състояние да бъдат експлоатирани поне десетина години. Една чистачка на плувен басейн, дори в България, струва много повече за същото време. Ясно е собственикът на басейн, който си прави сметката на всяка стотинка, коя алтернатива ще избере.            

 

На трето място, ИИ е в състояние да премахне цялата дейност свързана със спорта. На ИИ, спортът, не му трябва. ИИ няма потребност от спорт.  

 

Дали ще се сбъднат най-черните краски относно ИИ и спорта днес можем само да гадаем. Може би да, може би - не.

 

Сериозни изследвания обаче недвусмислено показват, че през близките 15-20 години ИИ ще изземе 50 милиона работни места само в региона на Азия. И това е началото.  

 

Нямаме основание да смятаме, че положението в Република България ще бъде по-различно от това на азиатския континент.                                       

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Стивън Хоукинг, Изкуствен интелект
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини