БГ EN

За ползите от полския опит

29-04-2017 11:05 | BGswim.com

 

Ето, върнахме се от поредното състезание и сякаш много ми се иска да споделя с вас впечатленията си от него. Пиша като родител, без да коментирам резултати, постижения и медали, които са спечелили децата или са пропуснали за тези три състезателни дни.

 

Още с пристигането ни (плувният отбор на варненския СКПС "Албатрос 2001" – б. р.) в Краков бяхме посрещнати като скъпи и очаквани гости от организаторите на турнира. Не просто настанени в някакъв хотел. Домакините ни се погрижиха всичко да е удобно за нас. Дори ни осигуриха преводач, който ни съпътстваше през цялото време. 

Състезанието се провеждаше в Заберзов - малко градче  на 15 км от Краков и има статут на регионално състезание на област Краков – 25-метров басейн. Участваха 480 състезатели от възраст 10 до 18 години (по същото време в Краков течеше турнир за по-големите),  разделени в четири възрастови групи, електронно засичане с уредба.

 

 

Басейнът по време на разгрявката.

 

На пръв поглед състезание, като състезание - наблюдавали сме много такива. Влизайки на басейна, обаче започнаха разликите.

Базата - басейн с не много големи трибуни, не много нов, но поддържан и ремонтиран, с работеща вентилация. Тоалетните бяха чисти и представете си с тоалетна хартия, която не свърши за трите дни. До басейна има спортен салон, тип многофункционална зала за баскетбол, волейбол и хандбал.

Целият този спортен комплекс  представлява спортната база на едно основно училище  (до 8 клас) в Заберзов.

 

Като гости ни настаниха  в спортния салон, където имаше трибуни, маси и столчета. Сервират се  кафе, чай напитки, обяд. Има инсталиран огромен екран с картина от случващото се на басейна, като всеки коридор се надписва с името не стартиращия и след края на всяка серия се изписват класирането в серията и резултата (все едно че сте си в къщи пред телевизора и наблюдавате олимпиадата например).

 

В този салон всички участници, които в момента не плуват или загряват, изчакват старта си.

 

Не мога да се въздържа да не кажа, че не видях нито едно дете с вперен в телефона поглед.


Или играеха на волейбол помежду си, или си говореха, или загряваха енергично. Имаше някои деца със слушалки, определено слушаха музика. Не видях бягане, блъскане.

 

Започна загрявката в басейна. 460 деца в този 25-метров басейн - и това сме виждали. Но не съвсем. Първи коридор е отделен само за скачане и обръщане. Опашката за чакащите е около 30 човека, но те търпеливо са се наредили  и никой не избутва другите. 

От другата страна има още 30 деца, чакащи да правят обръщания. В останалите коридори има по 20 плуващи, другите изчакват- някой като излезе- влизат те.

 

Строг ред, който създава спокойствие.


Свирката за край на загрявката е съпътствана с пускането на флагчетата във водата и за 1 минута всички са навън без многократно умоляване по уредбата. Раздават стартовите листи. 

 

 

Отборът на "Албатрос 2001" в Полша.

 

Представете си всяка серия е с точен час. Обявена е и междинна загрявка  от 30 мин в средата на  сутрешните полудни, когато текат подборните серии, т. е. като минат примерно две дисциплини има 15 мин почивка, след това 30 мин загрявка и тогава започват други две дисциплини. Почивката на обяд е около 2 часа.

 

Започва състезанието. Извеждат съдиите - облечени в снежнобели екипи, баджове с име и ранг (поне двама бяха с международен клас). Стартовете тръгват  един след  друг, спазвайки точно минутата, обявена на стартовия лист.

 

Това не се промени за трите дена от състезанието.

 

Извеждането на финалистите става като на европейски и световни първенства, без значение от възрастта на състезателя.  


През цялото време атмосферата е уникална. Водещият представя всеки от финалистите с по няколко думи за състезателната му кариера и постижения, после готовност за старт. Тишина и скок.

 

Залата избухва в подкрепа на плуващите и последващи аплодисменти. Награждаванията e с музикално оформление, професионални снимки като при нас.

 

За всички участници има подаръци- плувна шапка, бутилка за напитка. Спонсори на турнира са марката Michael  Phelps, Aqua Sphere и няколко местни фирми( пекарна за понички, завод за минерална вода).

 

Осигурени са награди за медалистите очила, педълси, томболи с по- големи награди- куфари, сакове Ipod, награди за най- добри постижения -плувно оборудване.  Почерпка за всички състезатели, съдии и треньори.

 

На басейна имаше 4 камери- една стационарна, две с оператори и една подводна. Излъчваше се пряко по интернет и по местната телевизия  с интересни факти и интервюта (взеха интервю и от наша състезателка и треньорката ни).

 

Предаването беше направено от професионални оператори и журналисти.

 

Ако имаше такава възможност и при нас може би нямаше родителите да се тъпчем в задушните и тесни трибуни с едничката цел да зърнем децата си. Щяхме да се разположим удобно в къщи, оставяйки въздух и спокойствие на басейна за състезаващите се.

 

Имам още много впечатления, които не знам точно как да класифицирам.

 

Разбрах че в градчето, в което се проведе състезанието има още  7 басейна - всичките 25-метрови за около 30 000 жители. За Краков тази цифра е повече от  50 ( нито един 50-метров) - 1 милион жители население. Клубът организатор има около 100 картотекирани състезатели и още толкова некартотекирани  с 8 треньора.  

 

Таксата за тренировки е  почти десетократно по- висока от средната за Варна. Басейнът работи от 6:00 до 20:.00 часа без прекъсване. Собственикът на клуба тренира 8-12 годишните, защото смята, че това е най-важната възраст за изграждането на един състезател.  

 

Разликата от нашите турнири е и масовото  участие при  големите възрасти- 16-18 годишни, които при нас не пълнят и една серия.


Не искам да правя изводи, просто се радвам че можах да се насладя на тази атмосфера от първия ред. Иска ми се иска да върнем жеста на поляците и те да се почувстват по същия начин, по който  ни накараха да се почувствахме ние. 

 

Благодаря от сърце!

 

Авторката на публикацията е Елица Димитрова – родител на състезател от варненския СКПС "Албатрос 2001".
Снимките са на авторката, а на водещата – на Радка Данаилова

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Албатрос 2001, Варна, родители
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини