БГ EN

Петър Божилов за състоянието на басейните

03-05-2017 16:03 | Петър Божилов, Viasport.bg

 

Рекордьорът в юношеския кроул Петър Божилов показа още един от талантите си, след като започна собствена рубрика в специализирания сайт за младежки спорт Viasport.bg. 17-годишният състезател на столичния „Омега-01“, който свири на китара и има медали и в алпийските ски, дебютира с материала относно тренировките с тежести. Втората му тема е за състоянието на българските басейни и трудностите, които срещат родните плувци заради проблемите с базата.


Когато изричам тези думи ме обхващат предимно негативни емоции. Разбира се, мислейки си за тези басейни, в които се извършва тренировъчна дейност. Онези в 4- и 5-звездните хотели са друго нещо. 

 

Ще започна с това как е възможно вторият по големина град у нас, Пловдив, да няма 50-метров басейн? Вместо това състезателите от водещите плувни отбори на България са принудени да се блъскат в местната "локва", която от единия край е толкова плитка, че веднъж замалко да си разбия главата. Говорим за над 200-250 плувци, минаващи всеки ден през 25-метровия плиткаж. Похвално е, че въпреки лошите условия постигат високи резултати. 

 


 

Петър Божилов с брат си Александър на пловдивския басейн "Младост". Снимка: Евгени Цеков

По морето нещата са малко по-успокоителни. Варна има страхотен комплекс, минерален, с 3 басейна, единият от които е с олимпийски размери. Цените там за ученици са колкото една софийска баничка. На 20 км от града се намира Руската база "СОК Камчия", предлагаща на плувците ни перфектни условия за тренировки, отново на достъпни цени. В Бургас сега се строи най-хубавият закрит басейн по нашите ширини. 50-метров, по световен стандарт, с трибуни за над 1200 души - сбъдната мечта за бургазлиите.

 

Но… в столицата ни нещата хич не са добре. 75% от плувните отбори се подготвяме на НСБ "Дианабад", според мен един от най-трудните 50-метрови басейни за тежки тренировки в България. Кубатурата на помещението е малка и има известен задух и влага. Пречиствателната система създава големи течения. Поне при нас - трениращите сериозно, тези подводни течения ни убиват. Към едната страна плуваш все едно срещу течението на Дунав, на другата - все едно караш сърф на Хаваите. 

 

Когато има състезания с над 600-700 зрители и плувци, вентилацията се оказва недостатъчна и кислородът в помещението рязко спада. Хубавото поне на басейна е, че софийските плувни обори все пак успяваме да се подготвяме благодарение на Българската федерация плувни спортове и неблагодарение на Софийска община, която по никакъв начин не подкрепя спорта в София. 

 


 

Благородно завиждам на Варна, Бургас и други големи градове, където общините удрят по едно рамо на активно спортуващите.

 

Друг софийски басейн е бившият "Октомври". В момента се ползва основно от студенти и граждани. Недостъпен е за плувните отбори. Перфектен басейн, но с ограничено часово време, високи цени и негостоприемно поведение на рецепционистката.

 

Останалите 25% от отборите в София са се уредили със "собствени" басейни и нямат проблеми в това отношение. 

 

В заключение мога да обобщя, че нещата изобщо не са розови и е крайно време управниците ни да разберат, че парите вложени в спорта се връщат десетократно.

 

Петър Божилов, Viasport.bg

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Петър Божилов
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини