БГ EN

Батето вкарал гол на най-силните в света

Иван Славков награждава призьорите по водна топка на европейското първенство в София през 1985 г. Снимки: архив BGswim.com
Иван Славков награждава призьорите по водна топка на европейското първенство в София през 1985 г. Снимки: архив BGswim.com
29-09-2018 11:25 | Асен Минчев

 

На 29 септември доайенът в спортната журналистика, силно изкушен от плуването и водната топка, Асен Минчев празнува 80 години. Дългогодишният ас на БНР и Радио Франс Ентернасионал – България, описал в няколко авторски книги портретите на големите ни шампиони, ще събере утре част от тях, колеги и приятели на тържество на националния стадион „Васил Левски“.

Юбилеят на Асен Минчев е прекрасен повод да припомним една от стотиците му любопитни истории, публикувани в BGswim.com и списание „Плуване & Водна топка“. Тази за Иван Славков-Батето, който вкарва гол на най-силния ватерполен отбор в света през 1967 г. - Партизан (Белград). Зетят на Тодор Живков бе почетен председател на Българската федерация по водна топка. Намери място в идеалния отбор за ХХ век.


Асен Минчев

Иван Славков е  в отбора на Септември, който побеждава Партизан с 6:5 (2:2, 0:1, 0:0, 4:2) в мач от четвъртфиналния турнир за Купата на европейските шампиони, игран в басейна на Спортната палата през 1967 г.

 

В онези години съставът на югославския клуб не само че е първенец на Стария континент, а и е смятан за най-силния във водната топка в целия свят. Един от головете бележи Славков.

 

 

1967 г. Батето (с топката) по време на историческия мач Септември в София, завършил 6:5

 

“Искам да отдам заслуженото на всички мои съотборници и да си спомня с най-приятелски чувства за Янко Чакалов-Чико, Янаки Рафаилов-Цури, наистина блестящия в този мач Тома Томов, Людмил Хаджисотиров-Бонзо, Никола Златев-Колича и треньора Иван Динев - разказва Батето за списанието. А чувството, след като вкараш гол на световнопризнатите сръбски ватерполисти, предполагам, че е същото, като след гол на футбол срещу Бразилия...

 

Още от началото започнахме равностойно и Партизан поведе само веднъж в целия мач - за 3:2. Всичко се реши в четвъртата част, в която вкарахме 4 гола, единият бе мой, срещу 1 на сърбите, и спечелихме с 6:5. Най-важното бе, че всички се обединихме в усилията и желанието си срещу най-добрите да дадем максимум от това, което можем.”

 

 

Август 1965 г. Националният отбор по водна топка на лагер в Крка (тогава Югославия, днес в Словения) преди големия турнир в Ереван за Купата на Адмирала. От дясно на ляво клекнали: Иван Славков, Димитър Желязков, Бисер Наумов, Янко Чакалов, Никола Златев и Людмил Сотиров, прави: Андрей Константинов, Иван Иконописов, Никола Ексеров, д-р Георги Димитров, Димитър Константинов, Христо Хаджиев, Йордан Гайдаров, Димитър Перниклийски, Симеон Бонев и Янаки Рафаилов.

 

По-нататък в разговора Иван Славков разказва как е започнал с водната топка. “Едно арменче, Агоп Шеринян, ме заведе на басейна през 1955 година. Той беше с година по-голям от мен в нашето училище, Трета мъжка гимназия (б.р. - днешното 18-о СОУ) на “Пиротска”. Спортът в това училище бе на почит, но нямахме басейн. Затова Агоп ме заведе в басейна на Втора мъжка гимназия (б. р. - сега 22-ро СОУ) при треньора на юношите на Септември Руси Сяров. Той ме видя как плувам и ми каза, че ставам за ватерполист. И аз започнах тренировки.”

 

“В последните години на гимназията, 1957-1958, бях в националния отбор за юноши, но не можах да играя, защото винаги имах намалено поведение в училище - разказва Батето за годините си в държавния тим. - А тогава, преди всяко състезание, трябваше да показваме на треньорите си освен редовен медицински преглед, и бележниците си... В младежкия национален отбор бях от 1959 година, а после в мъжкия до 1964-1965-а, когато започнах да обръщам повече внимание на следването си. По онова време водната топка бе най-тежкият спорт след шосейното колоездене.

Нямаше право на смени по време на игра. И когато мачът беше в две части по десет минути, си бе въпрос на чисто оцеляване. Тогава освен за топката се бориш и за живот, при това в необичайна среда. Но заедно с това водната топка беше и един от най-интелигентните и най-престижните.”Асен Минчев поставя 50 г. стандарти в спортната журналистика

Асен Минчев е роден на 29 септември 1938 г. в Шумен. През 1943 г. семейството му се премества в София. По време на военната си служба е в спортната рота в Пловдив и играе във волейболния отбор на ДНА.

От 1959 г. е хоноруван сътрудник на Спортната редакция на Радио София (БНР). Завършва висшето си образование (журналистика) в СУ "Свети Климент Охридски" през 1966 г. Започва работа във "Вътрешни новини" на Главна редакция "Информация" (днешния "Хоризонт") на Радиото, а след 2 години постъпва в Спортната редакция.

Автор на репортажи и коментари за прояви, предимно, по ски, плуване и волейбол, един от водещите на предаването "Спорт и музика" и участник в неговото създаване през 1963 г. От мястото на събитието отразява 16 европейски и 12 световни първенства по тези спортове, както и 11 Олимпийски игри.


Изготвя спортни материали и за редакциите: "Младежка", "Средношколска", "Детска", "Военна", както и за отделните редакции на "Предавания за чужбина" (днешното Радио България).

От 1999 до 2005 г. е спортен редактор в Радио Франс Ентернасионал - България.

От 1966 до 1990 г. сътрудничи по същите теми във вестниците "Народна младеж", "Труд", "Отечествен фронт", "Старт", "Ехо", а след това в "Труд", "Демокрация", "24 часа", "7 дни спорт", "Меридиан мач". От 2005 г. е редовен сътрудник на "Дума", където са публикувани повечето от очерците в тази книга.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Иван Славков, Батето, водна топка, история, Септември, Партизан, Асен Минчев
КоментариDelfina

Спринт
Други новини