БГ EN

По-добре да внасяме спасители от Македония, поне са подготвени у нас

15-05-2017 09:00

 

По-добре да внасяме спасители от Македония, поне са подготвени у нас. На това категорично мнение е доц. Стоян Андонов - председател на националната комисия по водно спасяване към НС на БЧК

 

- Доц. Андонов, съвсем скоро ще се даде старт на летния сезон по морето. Имаме ли достатъчно спасители, които да се грижат за безопасността на туристите?


- Първо, искам да акцентирам на един проблем. Става дума за спекулациите, които периодично се появяват в медийното пространство, а именно, че нямаме спасители, защото БЧК не обучавал достатъчно такива.

 

- Само преди ден отново се появи информация, че ще ни обслужват 50-годишни спасители, тъй като няма желаещи.


- Точно така. Затова искам да дам конкретни данни. Само за периода 2013-2016 година са обучени 3165 спасители за басейн и 1485 за море. Какви обаче са нуждите на концесионерите? В Добрич имаме 24 действащи морски плажа, като са им необходими 72 поста. Това е по 100 метра на спасителен пост.

 

Във Варна са необходими 73 поста. За област Бургас, която е най-голяма, трябва да се обезпечат 88 плажа с 250 спасителни поста. За да има достатъчно спасители през целия сезон, които да работят по 8 часа при 5-дневна работна седмица, както е по Кодекса на труда, на всеки пост трябва да има назначени по трима спасители. Ако изчислите, ще видите, че имаме необходимост от 1100-1200 спасители, които са обучени само за последните четири години.

 

Така че проблемът за дефицита на спасители съвсем не е в липсата на обучени кадри. Помислете защо например са малко сервитьорите по курортите ни, или пък лекарите и инженерите у нас. Така че причината съвсем не е в липсата на обучени кадри.

 

 

- Ниските възнаграждения ли са проблем?


- По принцип възнагражденията на спасителите в цял свят не са много високи. Поради тази причина навсякъде има глад за спасители. Само че нашите кадри са много по-ниско заплатени от другите. Когато ти предложат да получаваш 10 пъти по-високо възнаграждение, като в САЩ, да речем, много биха се замислили дали ще пренасят шезлонги у нас като хамали и ще чистят плажа, или наистина ще са спасители, зад гърба на които стоят концесионерът, полицията и местната власт.

 

- Да разбирам, че продължава тенденцията кадрите ни да бягат в чужди курорти?


- Разбира се. Това е очаквано, когато ти се предлагат по-добри условия за работа.

 

- А имате ли данни колко са напуснали миналата година?


- Не, ние не разполагаме с такива данни и едва ли някой има такива. Но миналата година талони за работа на море са получили 1600 души. Така че теоретично тези хора могат да попълнят нуждите от спасители там. Ще ви дам и крещящ пример с обучението на спасители от други плажове. Преди две години ни изпратиха двама „спасители“ от района на Слънчев бряг, които не били със заверени талони и трябваше при мен да преплуват 100 метра.

 

Та тези мъже не посмяха да влязат във водата. Оказа се, че били охранители във фирмата, която държи плажа, но поискали от тях да са и спасители. Представяте ли си докъде сме стигнали? В момента освен учебните програми на БЧК, които са признати от Международната федерация по водно спасяване, в България никъде няма правила, на която трябва да отговарят спасителите, обучавани от други фирми. Това може да доведе до хаос.

 

 

- Това означава ли, че и това лято се изправяме пред проблема с дефицита на кадри?


- Както казах, дефицит на спасители няма. Ние вече 50 години обучаваме такива. Направете си сметка, когато са наемани на работа 50-годишни спасители, колко поколения след тях са обучени. Тук говорим за хиляди правоспособни хора. А дали ще има проблем, зависи от работодателите. Често той търси спасители, но когато му изпратят такива, той не ги назначава, защото това за него е разход. Преди време на едно заседание в Министерството на туризма предложих заплатите на спасителите да се отчисляват от таксите, които държавата взема от концесионерите, но не го приеха. Явно се смята, че е по-добре да назначаваме хора, които не могат да спасяват човешки живот.

 

- Какви са възнагражденията и ще имат ли промяна тази година?


- Мога да ви цитирам данни, които са ми предоставени от други спасители за миналата година. Все пак ние просто обучаваме спасители и нашата основна задача е да няма инциденти. По морето получават между 500 и 1500 лева в зависимост от задачите, които им се поставят. Тези с по-високите заплати обикновено участват в чистенето на плажа, поставянето на шезлонгите. Работният им ден е значително по-дълъг, но те подписват съответните договори. Съгласно българското законодателство, ако човек се удави в зоната на спасяване и спасителят не е действал правилно, подлежи на съдебна отговорност.

 

Присъдата може да е и 5 години лишаване от свобода. Помислете си дали някой ще иска да работи нещо толкова отговорно тук, а няма добри условия на труд. Разбира се, че ще предпочете да се реализира в някой чужд курорт. А и с дипломите, които получават у нас, спасителите ни могат да работят почти навсякъде по света.

 

- Ще има ли това лято спасители по морето, които обаче са обучени за работа в басейн?


- С изключение на спасителите в морските региони, и то само в определена част от сезона, всички останали са обучени да плуват в басейн. Но те получават необходимите знания да се справят при морски условия. Имат нормативи, които са далеч по-високи от тези за плуване в басейните, и затова сме ги разделили на две категории. Тук идва и втората част на проблема - освен че вече няма младежи, те не умеят и да плуват. През периода 2009-2012 г. сме обучили 4149 спасители от двете категории. През 2013-2016 г. са дори с 500 повече. Това са близо 10 000 спасители при нужди от 2500, които могат да работят, ако някой им създаде добри условия.

 

- Каква е тенденцията през последните години, има ли намаляване на случаите с фатален край?


- Да, има. Миналата година има 160 удавени, а през 90-те фаталните случаи бяха по 360 средно на година. Бяхме на първо място в Европа по брой удавени деца, а благодарение на програмите на БЧК вече сме на челни места по малък брой фатални случаи с подрастващи. Сега децата са 12% от тези 160 души. Така че програмите ни имат голям ефект.

 

- Кои са най-опасните плажове и за какво трябва да внимаваме?


- За мен най-опасните плажове вече дори не са неохраняемите, а тези, които се охраняват от псеводоспасители - тези, на които им се издават документи, без да са завършили курс. Хората са спокойни, че уж има някой да ги пази, а се оказва, че този някой дори не умее да плува. Иначе неохраняемите плажове са опасни, даваме доста препоръки на хората.

 

Трябва да са внимателни, да не влизат сами в морето, да не употребяват алкохол, да избягват течения - правилата са публикувани дори на сайта на БЧК, и да пребивава безопасно на морето. Далеч съм от мисълта, че като се вкарат спасители от Украйна и Беларус, те ще бъдат на нивото на нашите спасители. Много по-удачно е да внесем спасители от Македония, защото те са обучавани от български инструктори по нашата система.

 

- Ще внасяме ли наистина отвън спасители и това лято?


- Това не зависи от нас. Заявили сме на Министерството на туризма, че ще припознаем всеки документ от държави членки на ЕС и членки на Международната федерация по водно спасяване.

 

 

 

Това е Стоян Андонов


Роден е на 19 ноември 1959 г. в София

През 1983 г. завършва Висшия институт за физическа култура

От 1985 г. е преподавател, сега – доцент и ръководител на катедра “Водни спортове” на НСА

От 1994 г. е и директор на Водно-спасителната служба към БЧК

Председател e на спортния клуб “Водни спортове” на НСА

Световен шампион е по водно-спасителен многобой през 1981-ва, а две години по-късно е световен вицешампион

Треньор е на националния отбор по водно спасяване в периода 1987 - 1991 г. - на тима, който през 1988 г. печели европейската титла за мъже

Председател на Националната комисия по водно спасяване и член на НС на БЧК Член на Комисията по образование към Международната федерация по водно спасяване ILSE.

 

Източник: Яна Йорданова, "Монитор"

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: стоян андонов, водно спасяване, бчк, червен кръст
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини