БГ EN

Минковски: Работим за щафета на голямо първенство

Мениджърът на плувните национали Кристиян Минковски със златната балканска щафета. Снимки: Евгени Цеков
Мениджърът на плувните национали Кристиян Минковски със златната балканска щафета. Снимки: Евгени Цеков
15-05-2017 16:47 | Василен Димитров, Иван Цанов

 

Участието на българска щафета на голямо първенство е приоритетна цел за българското плуване. Това заяви пред BGswim.com главният мениджър на националните отбори Кристиян Минковски, обнадежден от дамския квартет на 4 по 100 м св. стил на балканиадата за девойки и младежи в София, където триумфира със златото в конкуренция с десет тима от региона.


В дългосрочен план вярва, че не е невъзможно отново да имаме щафета и на олимпийски игри.

За последно това се случи в Сеул през 1988 г., когато женската ни щафета 4 по 100 м стана шеста. Иначе от дебюта на най-големия спортен форум в Мексико’68 имаме общо три участия.

В Монреал’76 на 4 по 200 м св. стил при мъжете сме 13-и, в Москва’80, където правим квартети и при мъжете и при жените и в кроула и световния стил. При дамите имаме седмо и осмо място.

На световно първенство щафетните ни участия са също три, две от тях с финали.

В Кали’75 мъжкият квартет на 4 по100 м св. стил е осми. На следващият шампионат в Западен Берлин’78 сме 12-и на смесената щафета 4 по 100 м.

Същият формат при жените записва най-големия успех на такъв форум – шести е в Мадрид’86.

 

 

„На балканиадата в София за първи път се видя, че имаме отборен дух и сплотен отбор. Да, така беше и на европейското първенство за мъже и жени в Лондон, но тогава съставът беше много по-малък. Изключително доволен съм от щафетите. За някои първото място на момичетата може и да е изненада, но всички в отбора бяха наясно, че имат сили да го постигнат. Същото можеше да се случи и при момчетата в смесената щафета, както и да имаме по-предни класирания в кроуловите, ако не бе взето решение Любомир Епитропов да не участва заради контузията му на палеца. Вярвам, че в близко време ще постигнем класиране на щафета на голямо първенство“, Мечтая си това да се случи и на олимпийски игри. коментира Минковски.

За цялостното добро представяне на отбора  на балканиадата (четвърто място – 9 титли и общо 13 медала) той подчерта ролята на лидерите в отбора – Антъни Иванов, Петър Божилов и Диана Петкова, които увлекли със самочувствието си и изявите останалите, които изградили нови приятелства и контакти с конкурентите си от другите страни, усещайки духа на балканските игри.

 

 

„С днешна дата, при тези условия, тази федерация, избрана от клубовете, представянето ни балканиадата в София – и като отбор и като организатори, показва, че може да се случват нещата. Да бъде произвеждан краен добър продукт. При подобряването на плувната техника, работата за старт, обръщане, подводна част, положение на тялото във водата при голяма част от талантливите състезатели, които са в полезрението за олимпийските игри в Токио 2020 г., ще има чувствителен прогрес. Резултатите от последните изследвания в Националния център на „Диана“ показват, че имаме много добре функционално подготвени плувци, с прекрасни антропометрични данни, но изоставането според тези параметри и добра тренираност идва от плувната техника. И точно в този аспект трябва да се работи усилено, за да се стигне до качествен скок в постиженията“, завърши Минковски.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Кристиян Минковски, Токио, балканиада
КоментариDelfina

Спринт
Други новини