БГ EN

Помага или пречи кофеинът на плувеца

13-11-2018 10:33 | Деян Гечев

 

Знаете ли, че кофеинът е най-разпространеният и консумиран легален наркотик на планетата? В днешно време, може да бъде открит в безброй енергийни и изотонични напитки, кафе, чай, какао, шоколадови изделия, бонбони, дъвки и дори специални хранителни добавки.


По своята същност, той действа като стимулант на централната нервна система, което го прави и най-употребяваното психоактивно вещество, намиращо широка популярност сред хората.

 

От страна на химията, кофеинът спада към групата на ксантиновите алкалоиди, а научното му име е 1,3,7-триметилксантин. Характеризира се с множество физични, химични и термични свойства, на които няма нужда да се спираме.

 

Преди да започнем по същество, само ще вметна, че кофеинът спада и към групата на т. нар. "ергогенни" вещества, а с това понятие се описват такива вещества, средства или методи, които повишават физическите възможности на човек.

 

 

След всичко казано доттук, ще се опитаме да отговорим на въпроса дали действително кофеинът помага или всъщност повече пречи на плувците.


Приемът на кофеин с цел повишаване на спортните възможности е тема, по която има страшно много мнения и коментари и общо взето хората, изказващи се по този въпрос се разделят на два лагера.

 

Разбира се, първият от тях твърди, че той наистина има положителен ефект и помага.

Вторият е на точно противоположното мнение и че дори може да има негативно влияние.

 

Нека разгледаме какво всъщност се случва, когато това вещество попадне в нашия организъм:

 

След като навлезе в човешкия организъм той преминава през черния дроб, където се метаболизира до три диметилксантина:

 1. Параксантин (до 84%) – Стимулира липолизата, която представлява процес на разграждане на липидите (най-вече мазнините) до мастни киселини и глицерол, които постъпват в кръвта. Знаем, че след като тялото изчерпа основния си енергиен източник - въглехидратите, идва ред на мазнините. Енергията, която ще усвоим от тях зависи до голяма степен от тяхното разграждане до мастни киселини и глицерол.
 2. Теобромин (до 12%) – Увеличава обема на кръвоносните съдове и действа като диуретик (т.е стимулира производството на урина).  С тези два фактора, той активно се ползва за лечение на повишено кръвно налягане.
 3. Теофилин (до 4%) – Отпуска гладките мускули на бронхите и по този начин улеснява дишането.

 

Нека споменем и някои други научно доказани факти за влиянието на кофеина върху организма:

 • Увеличава енергия;
 • Премахва чувството за сънливост и подобрява бдителността;
 • Стимулира се произвеждането на адреналин;
 • Подобрява дишането, като освобождава дихателните пътища;
 • Увеличава изгарянето на мазнините в тялото;

Разбира се, по темата за действието на това вещество и как то влияе са правени доста опити и изследвания, много от които, свързани с плувния спорт.

 

 

Почти всички от тях са категорични, че кофеинът има положителен ефект върху представянето ни в басейна.

 

Първото изследване, на което ще се спрем е следното:

 

Целта му била да установи влиянието на кофеина върху представянето на група плувци, подложени на 50 ярда максимално бързо плуване.

В него взели участие 30 души (18 мъже и 12 жени), всички от които на възраст между 19-20 години. Дозировката била 3 милиграма за килограм от теглото им, а приемът станал 30 минути преди теста.

 

На случаен принцип на част от плувците наистина бил даден кофеин. На другата част плацебо. След 8 дни изчакване те разменили местата си -  тези, на които първият път им било дадено плацебо, сега получили кофеин и обратно.

 

 

Резултатите били следните:

 1. Плувците, които приели кофеин преди старта показали много по-добри резултати от тези с плацебото.
 2. Въпреки, че не всички приели кофеин, 21 от участниците подобрили своите постижения, 11 мъже и 10 жени.
 3. 5 от тях изпитвали раздразнение и безпокойство след приема на кофеин и 3 от тях се чувствали по същия начин след плацебото.

Второто изследване, което ще коментираме много наподобява предходното:

 

Група от 14 плувци (всичките спринтьори и от мъжки пол) били подложени на няколко теста, след като едната част от тях приели напитка съдържаща умерено количество кофеин (3 милиграма за килограм), а другата част приели същата безкофеинова напитка. Участниците изпълнили следните тестове:

 • Скок височина от място;
 • Измерване на силата на стискане;
 • 45-секундно дърпане на тренажор, симулиращ плуване в басейн;
 • 50 метра максимално плуване;

Резултатите от тези опити отново стигнали до заключението, че приелите кофеин показали по-добри резултати от другите във всеки един от тестовете. Все пак при трима от 14-те участници, върху които кофеинът не оказал въздействие. Нито един от плувците не изпитал някакви странични ефекти от употребата му. Най-малкото защото дозата била в допустимите граници.

 

Трябва да отбележим, че и в двата опита, на които се спряхме, усилието от страна на състезателите е за много кратко време. Крайният резултат от тях е категоричен: Кофеинът оказал положително влияние върху представянето на състезателите, особено когато се изисква максимално усилие, продължаващо за кратък период време.


Има ли ефект от кофеина и при по-продължителните натоварвания?


В тази насока също има доста опити и експерименти, които се опитват да докажат неговата полза.

 

В един от тези опити група от 36 добре тренирани атлети имала за задача да пробягат 15 километра. Точно 1 час преди старта, всички закусили еднакво, като на част от тях била дадена напитка кофеин, а на другите плацебо. След няколко дни почивка, бил направен същия опит, но атлетите разменили местата си.

 

Резултатите отново били в подкрепа на кофеина. Всички състезатели, които го приели показали по-добри резултати.

 

Друг тест от абсолютно същото естество, в който участниците взели кофеин точно 1 час преди аеробно натоварване стигнал до извода, че те имали около 20% повече време до изчерпване на енегийния си запас, в сравнение с плацебо групата.

 

В крайна сметка, опитите показват и твърдят, че кофеинът, наистина има положителен върху спортните постижения, но разбира се, той също има „тъмна страна“, на която трябва да се обърне внимание.

 

Неговият прием задължително трябва да е в умерени количества, за да се избегне предозиране. Обикновено, дозата от 300 милиграма дневно се счита за напълно безопасна. Превишаването й може да доведе до т.нар „кофеиново отравяне“, характеризиращо се със следните странични ефекти:

 • Безпокойство, раздразнение и безсъние;
 • Болки в стомаха, учестено уриниране;
 • Ускорено сърцебиене;

Както виждате освен ползи той може да има и минуси, поради което с неговия прием трябва да се внимава.

 

Също така, важно е да отбележим, че действието на кофеина достига своя пик от 30 до 75 минути след приема и се изчиства от 3 до 4 часа след това. Поради тази причина, ако ще разчитаме на енергия от него трябва да го приемем в точното време!

 

Дозата и времето на прием може да се отличават при различните хора и затова трябва внимателно да следим кога имаме най-голяма полза от него.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: кофеин, стимул, химия, биохимия, физиология, тестове, пласебо
КоментариDelfina

Спринт
Други новини