БГ EN

Честит 24 май!

24-05-2021 07:02 | Иван Цанов

 

24 май е голям празник за българите. На тази светла дата те честват деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

24 май е известен в България и като деня на Светите братя Кирил и Методи или просто като празника на буквите.

 

Това е единственият официален празник, на който всеки българин знае смисъла. 

 

Днес близо 300 милиона хора по света имат повод да празнуват, тъй като пишат на азбуката създадена от Светите братя Кирил и Методий, както и на нейни разновидности. На кирилица пишат българи, сърби, руснаци, украинци, белоруси, казахстанци, монголци, чукчи и още близо 30-ина нации и народности.

 

Кирилицата е втората по разпространеност азбука в света след латиницита, защото нито арабската, нито китайската, нито индийската писменост спадат към строгото определение на лингвистите за азбука – набор от знаци, които представят отделни фонеми. Дори само това показва епохалното дело на солунските братя, издържало на напорите на времето вече почти 12 века.

 

За нас, българите, 24 май е уникален празник. Това е така, защото Солунските братя са християнски мисионери, византийски (гръцки) дипломати и славянобългари по кръв. Ако през ранното Средновековие могъщото Българско Царство не беше спасило славянската азбука, като даде подкрепа на учениците на Св. Св. Кирил и Методий и като изгради книжовните школи в Преслав и в Охрид, делото им щеше да загине.

 

Азбуката на Светите братя спаси българите от погърчване и потурчване и е непробиваем щит срещу тяхната денационализация. Докато пишат на кирилица българите няма да изчезнат.  

 

BGswim.com честити светлия празник на родните водняци, както на тези които живеят в България, така и на тези, които се намират извън нейните предели!

 

Честит 24 май!      

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: 24 май, Св.Св. Кирил и Методий
КоментариDelfina

Спринт
Други новини