БГ EN

Американската колония на Белмекен

Лидерът на ПК
Лидерът на ПК
13-06-2017 09:29 | Василен Димитров

 

Стъпил на здравата традиция на велинградското плуване и само с 20-годишна история, ПК „Белмекен“ е уникален за родните реалности клуб с целенасочената си политика не просто да прави шампиони, а чрез любимия спорт да им подсигури реализация в живота с образование в САЩ.

 

В момента лидерът и звездата на отбора Вангелина Драганова е трета година студентка в университета във Финикс. Шампионката в бруста учи „финанси и икономика“, но всъщност е един от 11-те състезатели, следвали, дипломирали се и с кариера в Америка или Западна Европа. Четирима от възпитаниците на старши треньора на ПК „Белмекен“ Йорданка Пенина са избрали висшето заведение на Феърмонт, щата Западна Вирджиния.

 

Предпочитаните от тях специалности са мениджмънт и финанси (петима). Има и архитект, IT специалист, психолог. Безспорно най-впечатляваща е професионалната реализация на Георги Попов, който е вицепрезидент на US Financial Institution Group в Калифорния. Също и на Станимир Качаков - акаунт мениджър в AVIS Group в Сиатъл.

 


Разбира се, плувните шампиони на ПК „Белмекен“ се реализират отвъд Атлантическия океан благодарение на качествата, амбицията и дисциплината, наследени от спорта. Основната заслуга да им се стече различно от на повечето спортисти животът е на Йорданка Пенина и на президента на клуба Велчо Клешков.

 

За велинградския тандем от първостепенно значение е не просто да прави плувци, медалисти и шампиони, а да ги задържи в басейна и след тийнейджърската възраст, мотивирайки ги с цел и посока.

 

През годините Пенина е изградила солиден арсенал от контакти зад граница, чиято мрежа всъщност е трасиран път за всеки следващ състезател на „Белмекен“. Натиска здраво плувците си не само във водата и в залата за обща физическа подготовка, но и за уроците по английски езици.

 

Търси им най-авторитетни преподаватели. Грижи се за перфектните отношения с учителите, преподаващи често дистанционно на велинградските рибки (в момента картотекираните плувци на „Белмекен“ са 41 – б. а.).

 

 

През годините Йорданка Пенина е изградила солиден арсенал от контакти зад граница за своите възпитаници. Снимки: Делян Господинов, Евгени Цеков и личен архив

 

Състезателите на Пенина връщат жеста. Рекламирайки клуба и Велинград зад граница, те се завръщат за държавните шампионати. Носят и част от новите книги и публикации за тенденциите в международното плуване.Не, че не е абонирана за най-авторитетните издания.

 

„Чета всичко на английски език абсолютно всичко излязло. Информирам се от специализираните сайтове. Разчитам и на дългогодишния си опит, но винаги гледам да съм в крак с новото. Нивото трябва да се поддържа постоянно. То не е константа", споделя Пенина.

 

Плувци на ПК „Белмекен”, завършили и работещи в САЩ


1. Станимир Качаков  (шампион в кроула) - университета в Кливланд, акаунт мениджър в AVIS Group в Сиатъл.

 

2. Георги Попов (шампион на триатлон, втори на американския „Айрън мен“, Охайо 2004) - университетите в Толедо, Чикаго и Харвард, вицепрезидент на US Financial Institution Group. Живее в Нюпорт Бридж, Калифорния.

 

3. Иван Мадолев ( шампион в бруста) - Феърмонт Стейт, специалност IT, работи като мениджър.

 

4. Атанас Мадолев  (бруст) - Феърмонт Стейт, архитект.

 

5. Анна Захова (шампионка на бруст) -  университета  в Бриджпорт, Кънектикът, финанси.

 

6. Гергана Ангелова (бруст) - Феърмонт Стейт, финанси.

 

7. Георги Шаламанов (шампион на бруст) - Бошер колеж в Балтимор, Мериленд, работи в Дубай.

 

8. Ясен Янков (шампион на триатлон) - университета в Ричмънд Лондон, работи там.

 

9. Вангелина Драганова  (шампионка, бруст) -  университет Гранд Кениън във Финикс, Аризона.

 

10. Петя Димова (шампионка на св. стил, ) - университета Гранд Кениън във Финикс. В момента учи психология в Австрия.

 

11. Николай Сейменов (шампион в св. стил, на 2 стотни от норматив за Рио) -  Феърмонт Стейт.

 

 

Петя Димова (вдясно) и Вангелина Драганова в компанията на сръбската суперзвезда Милорад Чавич.

На долната снимка са братята Сейменови


 

Очаквайте втората част от материала за ПК "Белмекен"!

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Белмекен, Йорданка Пенина, Вангелина Драганова, Велинград
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини