БГ EN

Почина бащата на неопреновия костюм

07-06-2017 10:08 | Василен Димитров

 

Изобретателят на съвременния неопренов костюм - Джак О′Нийл почина на 94-годишна възраст в дома си в Санта Круз, в американския щат Калифорния.

 

Той е създателят на една най-разпознаваемите и продаваеми марки в сърфа, а продуктът му е причината да се подобри екипировката на плувците в открити води, триатлонци и водолази.

 

О′Нийл е издъхнал от естествени причини, гласи резултатът от епикризата, информира SwimSwam, цитирайки световните медии.

 

На революционера е приписван прототипът на съвременния неопренов костюм, появил се на пазара в началото на 50-те години на миналия век, след като се установява в Сан Франциско.

 

Измисля го като предпазно средство срещу студа при карането на сърф по вълните на Калифорния.

Три десетилетия по-късно O’Neill става водеща марка в производството на този тип екипировка.

 

В наши дни компанията отстъпи от позициите си в сърфа, но е водеща в акваторията за състезателите и любителите на плувания в открити води.

 

Особено след като ФИНА наложи промени в правилника, свързани с драстични разлики в температурата по време на надпревари.

 

 

Въпреки че Джак О′Нийл създаде световна империя, това с което се гордееше най-много беше активността му в областта на екологията.

През 1996 г. създаде програмата  „Морската одисея О′Нийл“, чийто замисъл бе да възпитава децата в любов към морския начин на живот, да обичат световния океан и неговите обитатели и да бъдат техните ревностни защитници.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Джак О′Нийл, неопрен, триатлон, сърф, екипировка
КоментариDelfina

Спринт
Други новини