БГ EN

Шумков с плуване за самочувствие в Барселона

14-06-2017 13:54 | снимка: Ивелин Солаков | Василен Димитров

 

Лъчезар Шумков направи добро плуване за самочувствие при първия от трите си старта на изключително силния турнир в Барселона, който е част от веригата Mare Nostrum и се провежда на голям басейн.

 

На 100 м бруст държавният шампион завърши на 12-о място с време 1:02,56 мин.

 

За Шумков времето е добро, тъй като реално това е първият старт за сезона и то в каква конкуренция.

Сред съперниците му бяха  олимпийският шампион и бивш световен шампион от РЮА Камерън ван дер Бург и коравият ветеран Фелипе Лима. Шампион стана новата руска сензация Антон Чупков, триумфирал с 59,39 сек.

 

На турнира участват всички големи имена на световното плуване - Катинка Хошу и Ласло Чех, Сара Сьострьом, Юлия Ефимова, Мич Ларкин, Джеймс Магнусен.

 

                         Състезанието

 

Иначе най-доброто време на Шумков на 100 м бруст на голям басейн е от 1:01,83 мин., с което миналата година покри олимпийски норматив „Б“ за Рио де Жанейро.

 

В сутрешните подборни серии възпитаникът на Димитър Виденов и състезател на „Спринт“ (Сф) плува също под минута и три секунди – 1:02,91.

 

Предстоят му стартове в изключително силна конкуренция на 50 м бруст, на която също има покрит норматив за световното първенство в Будапеща след месец и на 200 м бруст, където ще гони окомплектоването за участие и на трите дисциплини в стила.

 

                       Асовете

 

Австралиецът Джеймс Магнусен беше най-бърз от групата, слезли под 49-те секунди на най-престижната плувна дисциплина – 100 м св. стил, финиширайки за 48,68.

 

Летящата шведка Сара Сьостром направи рекорд на турнира на 50 м св. стил, регистрирайки впечатляващото 23,96.

 

Катинка Хошу не допусна изненада на 400 м съчетано, грабвайки златото си и поредния чек с време 4:33,71.

 

 

Големите овации и заглавия обаче обра рускинята Юлия Ефимова, която сериозно застраши световния рекорд на 200 м бруст с 2:19,83 мин.

 

Върховото постижение е на датчанката Рике Педерсен 2:19,11. Любопитното е, че е поставено в Барселона, през август 2013-а, но на световното първенство.

 

Резултати от турнира в Барселона

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Димитър Виденов, Лъчезар Шумков, Спринт, Барселона
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини