БГ EN

Стефан Златаров се опасява от самодейна употреба на допинг

28-06-2017 09:01 | Николай Кръстев

 

Дългогодишният генерален секретар на БФПС Стефан Златаров също е бил под сериозно наблюдение от Държавна сигурност. Това става ясно от втората част на поредицата на BGswim.com.

 

Отново под гриф „Строго секретно” същият оперативен работник, който приема сведението от доносника „Владислав” за подготовката на националния отбор по плуване за олимпиадата в Сеул - Александър Спиров, внася кратка докладна записка на 25 април 1988 г. до началника на Втори отдел на Шесто управление на ДС. Текстът на докладната е:

 

Относно:

Проведен разговор със Стефан Златарев – отговорен секретар на БФ „Плуване”

 

Другарю началник,


На 20.04.1988 г.  проведох разговор със Стефан Златарев – отговорен секретар на БФ „Плуване”. Златарев сподели, че за олимпийските игри се подготвят 6 жени и 3-ма мъже. Вероятно групата на плуването ще бъде 10-12 души. Счита, че в Сеул е възможно някои от българските спортисти да се занимават с незаконна търговия, тъй като там било два пъти по-евтино от Европа. Изказа и предположение, че някои състезатели биха могли без знанието на треньори и лекари да вземат стимулиращи средства и с това да предизвикат затруднения на българския спорт.


Ст. лейт. А. Спиров

 

Ясно е, че тук въобще не става дума за доносничество, а за официален разговор между Спиров, който със сигурност работи по спортното направление в Шесто управление на ДС и отговорния секретар на федерацията по плуване Стефан Златарев. Чест прави на Златарев, че пред служителя на милицията не е говорил конкретно, а го е направил проформа и дал най-обща информация за състава на националния отбор, който се готви за олимпиадата в Сеул и за вероятния брой на плувната делегация на игрите в Южна Корея.

 

В същото време Златарев е направил и две абсолютно верни заключения като цяло за българския спорт и това, което може да се случи в Сеул. Абсолютен факт е, че при изобилието от стоки и ниските цени в Южна Корея е напълно възможно някои спортисти да се занимават с куфарна търговия покрай състезанията. Относно предположенията на Златарев, че са възможни неприятности с допинга в Сеул, вероятно и заради „солови акции” на отделни спортисти е факт, че на същите игри гръмна голям скандал с българските щангисти.

 

Сигурно е, че по силата на поста, който е имал във федерацията, Златарев е нямало как да откаже срещата и разговора със старши лейтенант А. Спиров. Но пък е можело да му говори само общи приказки, а не конкретни, както е и станало.

 

Очаквайте трета част от поредицата!

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Държавна сигурност, история, Стефан Златаров, БФПС, допинг
КоментариDelfina

Спринт
Други новини