БГ EN

56 години за 10 секунди

Александър Николов вече е в историята
Александър Николов вече е в историята
30-06-2017 22:14 | Иван Цанов

Плуването е измерим спорт. Изключително точен. Това е най-справедливият спорт на света и затова най-великият индивидуален - играе само хронометърът, съдиите на практика са фигуранти (особено когато се плува свободен стил), състезателите са поставени при абсолютно равни условия, публиката не може да въздейства.

 

Плуването е и исторически спорт. При него дъхът на човек секва, когато се сети за магическите граници. Всеки спорт има магични граници, но при плуването магията е най-голяма. То борави с кръгли, елементарни числа - 100 метра се плуват за около минута, независимо какъв стил. Човешкото внимание отлично се съсредоточава за това време, а и плуването има най-простите правила на планетата - шампион става винаги този, който след като скочи във водата първи докосне стената.  

 

Плуването е български спорт. Милиони нашенци са влюбени в него. Те искат да знаят обаче за времето, историята и границите.

 

Най-популярната плувна дисциплина е 100 м свободен стил. Това е най-бързият стил, дяволски красив. Плувците, които го плуват са като аполони, а плувкините - истински русалки.

 

Първата магична граница е едната минута. Знаете ли как се казва българинът, който пръв я преминава и кога става това?

 

Вероятно не. Веднага казваме.         

 

На 16 юли 1960 г. в София на открития басейн „Диана бад“ за първи път български плувец плува 100 м св. стил под 1 минута по време на контролни състезания на проектоолимпийския състав на Народна република България. Името на плувеца е Валентин Попов, а резултатът - 0:58.4 секунди.

 

Какво прави този легендарен човек, който след 16 юли 1960 г. вече е безсмъртен? Никой не знае. Следите му се губят във Франция и никой не е чувал нищо за него. Даже не знаем дали е между живите.

 

Втората магична граница е петдесетте секунди.

 

Тя бе преодоляна днес - на 30 юни 2017 г. на покрития 50-метров басейн „Диана“ в столицата. Името на плувеца е Александър Николов (ПСК Черно море Варна), а времето - 49.53 секунди.

 

Трябваше да минат 56 години и кусур за да може българин да преодолее втората магична граница на 100 м св. стил.

 

Колко ли години трябва да изтекат през комина, че да бъде преодоляна и третата магична граница - 40 секунди?

 

Никой не може да каже, но вероятно 60-70 години, а може би и повече.

 

Със сигурност повечето от вас, които четат този текст няма да доживеят този исторически момент, а ще са мъртви.

 

Но живеещите днес ще помнят до края на дните си датата 30 юни 2017 г. и името Александър Николов. Щастливец е той.         

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Валентин Попов, Александър Николов
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини