БГ EN

Диана Петкова: Целта ми е финал на световното

07-07-2017 13:19 | Василен Димитров

 

Диана Петкова е в най-важния етап на поредния си дълъг и наситен на плувни битки състезателен сезон.  Възпитаничката на Ботко Трендафилов и пловдивския „Спринт“ дори реши да пропусне световното първенство за мъже и жени в Будапеща, въпреки че има покрити нормативи. Макар и спринтьорка, е осъзнала, че трябва леко да забави темпото по отношение на календара, за да върви внимателно по пътя си, към целите.

Иска първо да реализира максимума си на шампионат на планетата за девойки в Индианаполис. И този ход е част от стратегията на Ботко Трендафилов за равномерно и възходящо развитие на потенциала, който има Диана Петкова.

Снажната пловдивчанка го показа за пореден път на континенталното първенство в Израел в старшата възраст.  Там завърши шеста на 50 м св. стил сред най-добрите девойки на континента.

 

Многократната държавна шампионка и рекордьорка във възрастта си говори пред BGswim.com за представянето си, както и какво очаква да се случи в остатъка от състезателния сезон.

 


 

- Диана, по-напред от шестото място ли се целехте с треньора ти Ботко Трендафилов на европейското първенство в Израел?

-
Целта ни всъщност беше точно шестото място или по-скоро минимум. Затова смятам, че направих това, което трябваше, въпреки че сега не съм напълно доволна. 


- Европейското първенство като част от подготовката за световното за девойки в Индианаполис ли беше или бяхте планирали две заостряния?

-
Не съм много сигурна. Преди всяко състезание треньорът ми казва, че ще плувам добре. За това специално бях подготвена. Не напълно, но определено бях.

-Как ще протече подготовката ти до световното?


-
Преди световното ще участвам на държавното за девойки, преди което ще съм известно време в Сандански.

След ДЛОП заминавам отново за Сандански, където ще остана и до самото световно.

- Какви ще са ти целите на световното и на коя от дисциплини смятате с треньора ти, че ще е най-добре да се фокусираш?

- Целта ми отново е финал, но най-вече искам да успея да се справя с напрежението по такива състезания и да успея да подобря личните си постижения.

Фокусирам се върху 50 и 100 св. стил, но определено повече към петдесетака.

 


- Какъв е твоят начин да се справиш с напрежението, да го превърнеш в твой плюс?

-
Както вече казах, аз все още не успявам да се справя с напрежението, особено на първи старт. За мен напрежението е страшно голямо и до момента не съм го превръщала в плюс.

На 50 м кроул нещата почти се получиха, защото на финала запазих спокойствие и бях уверена. Мисля, че увереността е ключът към успеха на такъв форум и не само, когато знаеш, че си тренирал достатъчно и останалите не са нищо повече от теб.

Вярвах в себе си и това е нещото, което ми помогна на финала.

 

Много състезатели не успяват да се справят с напрежението на каквото и да е състезание. Аз лично го усещам само на по-големите форуми като европейско и световно, защото тук на държавните съм свикнала да съм сред най-добрите.

Излизам на старта и дори да има известен страх си припомням, че никой не е тренирал повече от мен и се сещам за всички тежки серии и тренировки, които съм преплувала и така придобивам още по-голяма увереност и знам какво правя.

Точно заради това смятам че увереността при излизането на старта е ключово, повярваш ли в себе си и знаеш ли през какво си минал и колко си дал, няма как да не се получат нещата. 

 

Очаквайте втората част от интервюто с Диана Петкова!

 

Снимки: Делян Господинов, Евгени Цеков

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Диана Петкова, Нетаня, европейско, Ботко Трендафилов, Спринвт
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини