БГ EN

Музика на водата

18-07-2017 11:35 | Снимки: Нели Бърнева | Василен Димитров

   

"Спортът ни е толкова непопулярен в България, че трябва да обясняваме какво представлява синхронното плуване дори на приятелите си. И за по-сигурно директно им пускаме клип“.

Признанието е на състезателките от дуета, който има всички основания да представи по най-атрактивния и подходящ начин този толкова красив, тежък, но за съжаление подценяван у нас спорт. Христина Дамянова и Даниела Бозаджиева са не просто красиви и талантливи атлетки, а момичетата, които запазват позицията на българското синхронно плуване на световната карта. В момента възпитаничките на Валентина Богачева-Хофманн и „Левски-Спарта 2000“ го правят на шампионата на планетата в Будапеща.

 

„Подхождат със самочувствие за предстоящото световно първенство. „Няма напрежение, достатъчно опитни сме.  Гледаме абсолютно професионално на участието си. За Будапеща се стремим да сме максимално подготвени и концентрирани“, споделя Дамянова, която е в четвърти курс психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и знае как да остане фокусирана. С времето Христина разбира как новата й специалност започва да помага в заниманията като състезателка. Да добива увереност, да я предава на партньорката си.

 

 

Дани пък иска да следва фармацевтика. Да смесва колбички, вещества. Просто е влюбена в химията. Така е от десети клас.

 

Мотивацията им работи първо на ниво тренировки. Като всички спортисти у нас и те имат затруднения с осигуряването на адекватни на конкурентките

им по света условия, нововъведения и тенденции. Но не се оплакват.

„Получаваме разбиране от всички страни и най-вече от управата на басейн „Спартак“ в лицето на г-н Петър Стойчев. Имаме басейн, три коридора и дълбочина, които за дует са напълно достатъчен. Имаме си и зала за сухи тренировки и имитационни упражнения. Изобщо всичко, което ни е нужно. Останалото е работа, мотивация и никакво мрънкане.“


Сравнението с водещите сили като Русия и Испания е неизбежно. Там разполагат с цели басейни само за синхронно плуване, оборудвани с научно-приложна лаборатории за подводни снимки за усъвършенстване на техниката. И то в реално време. Камерите разцепват кадър по ватерлинията и така се вижда едновременно какво се случва под и над водата.

 

„Там синхронното плуване е държавна политика, шампионките са героини, които палят децата по този красив и твърде непопулярен спорт у нас. Тук се обръща внимание само на футбола и художествената гимнастика, както и когато Григор Димитров бие“, разясняват Хриси и Дани.

 

 

Какво пък, животът не може да върви само по ноти. Дори и в случай като техния, в който музиката е ключова за спорта им. „В точно определени дни тренираме без музика, но няма как да се вдига дандания за останалите на басейна“, разкриват красавиците.


За подбора на мелодиите се грижи треньорката Валентна Богачева-Хофман, която винаги консултира избора си с Хриси и Дани.

„Валя ни е възпитавала през целия процес - от деца до участнички на световни първенства. Тя знае как да провокира най-доброто у нас. Да ни накара да работим в синхрон до най-незабележимия детайл в съчетанието. А детайлът прави разликата в синхронното плуване, разликата между добрите и перфектните.

Гледаш двама – виждаш един. И затова най-трудно е при ансамблите. Това е най-атрактивната дисциплина. Там си проличава отборният дух, но не по начина, по който например е в една плувна щафета. Там дори да има слаб пост или някой да няма ден, другите може да наваксат. При ансамбъла няма как да се „скриеш“ зад някого. Всички трябва да са в кондиция.


В пълна хармония и баланс. Трудно се балансира с две състезателки, да ги докара до синхрон, камо ли осем характера, осем жени с различен темперамент да ги накара да заиграят като една. Дори да спре, да те изкара от това ти състояние.  Да влезе в главата ти, да те събере така, че да продължиш да си вършиш работата“, палят се Хриси и Дани, които започват да се занимават сравнително късно със синхронно плуване. И двете започват десетгодишни, макар и с четири години разлика във възрастта.

 

 

Родената на 17 август 1993-а Христина преди това се занимава с народни танци, от там е и любовта й към ритъма и музиката. Бозаджиева, която е родена на 17 май 1997-а, тренира три лета плуване.

 

„Не бих се нарекла плувкиня. Дори не участвах на състезания“, смее се по-малката от дуета.

А какво мислят момичетата за смесените дуети от мъж и жена в синхронното плуване? „Красиво, ако хореографът знае как да разпредели ролите и да композира съчетанието. Първите медали на световно първенство при смесените дуети бяха раздадени още в Казан преди 2015 г., но имаше доста неясноти, като грим и костюми при мъжете и чисто организационни моменти, които подлежаха на изчистване и бяха решени с промените от ФИНА през тази година“, споделя Дамянова.

Бозаджиева обаче не смята, че смесените дуети имат място в олимпийската програма. За нея те са повече шоу, по-скоро атракция за публиката, отколкото състезание. „Може и да съм с остарели разбирания, но не бих го приела като част от олимпийската програма“, отсича Дани.


Говорейки за олимпийски игри момичетата също са умерени. „Токио? Не гледаме толкова далеч. Опитваме да напредваме с малки стъпки. Много е трудно да се стигне до олимпийски игри. Видяхме го в Рио“, завършват красавиците.

 

Фотосесията на Нели Бърнева е реализирана на столичния плувен комплекс „Спартак“ за последния брой на списание „Плуване & Водна топка“

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Даниела Бозаджиева, Христина Дамянова, Левски Спарта 2000, синхронно плуване, Будапеща
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини