БГ EN

Ще издуха ли Източният вятър Западния в плуването?

Ван Ючунг
Ван Ючунг
06-09-2017 14:14 | Иван Цанов

Източен вятър

 

Точно преди 60 години (1957) китайският ръководител Мао Цзедун прави прочутото си изказване в което между другото се казва: „Или вятърът от Изток ще победи вятъра от Запад, или вятърът от Запад ще победи вятъра от Изток.”

 

В икономиката като че ли вятърът от Изток започва да духа все по-силно в наши дни, припомня в обширен анализ британският вестник The Guardian.

 

Днешен Китай прави всичко възможно недотам качествените, но много евтини китайски стоки да наводнят европейските и американските домакинства. Лансира се т.нар. Нов път на коприната, който да възроди древните пътища на керваните, които са пресичали степите на Средна Азия и са стигали до Европа.       

 

Първият директен товарен влак на име „Източен вятър” от Китай за Великобритания пристигна в началото на тази година на терминала в Баркинг, Източен Лондон, претъпкан с потребителски стоки.

 

Тренът, по изказа на бай Ганьо, измина разстоянието от 12 000 км само за 16 дни, а занапред ще го прави още по-бързо. Вероятно ако беше жив одиозният Ганьо щеше да надуши веднага келепира и да се качи в първия трен за Китай, натъпкал до отказ дисагите си с мускали с гюлово масло.  

 

Плуването на Китайските игри        

 

На завършилите съвсем наскоро 13-и Китайски игри в Тяндин Източният вятър в плуването задуха много силно, като някои резултати на съвсем млади 12-годишни плувци  още свистят в ушите ни.

 

Както обикновено в надпреварата блестяха големите звезди на китайското плуване Сун Янг, Нинг Зетао, Ян Зибей, Жанг Юфей, Ле Бингжие, Кин Хайянг и други.

 

Сун Янг изплува 400 м св. стил за 3:41.94 минути, а 800 м св. стил за 7:46.80 минути.  

 

Нинг Зетао бе неудържим на 100 м св. стил с отличното 47.92 сек.

 

Кин Хайянг подобри световния рекорд за младежи на 200 м бруст с 2:07.25 минути.  

 

12-годишната Ван Ючунг изплува 100 м бътерфлай за невероятните 58.44 секунди. На нейните години олимпийската шампионка Дана Волмър (САЩ) има на същата дисциплина 1:02.49 минути. Пита се Ван Ючунг като стане на 16 години за колко ще плува 100 м бътерфлай? А на 20 години? Същата млада китайка преплува и 100 м св. стил за умопомрачителните 55.60 секунди.

 

В плуването Източният вятър духа все по-силно и по-силно. Въпросът е дали ще издуха Западния? Според някои специалисти въпросът трябва да бъде поставен  иначе – не дали, а кога?    

 

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Плуване в Китай
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини