БГ EN

За Антъни Олимп минава през САЩ

09-09-2017 09:13 | Снимки: Делян Господинов | Василен Димитров

 

За плувната общност Антъни Иванов отдавна не е детето-чудо. Още на 15 г. талантът от Велико Търново атакуваше националните рекорди при мъжете.

 

С впечатляваща техника, грациозност и лекота. На 16 г. беше шести в света при юношите, при положение, че горната възраст бе 18. Сред наборите си бе втори.

 

И така до това лято, когато с осмото си място в света при мъжете на 200 м в бътерфлай в Будапеща се превърна в национална сензация, за която се коментираше усилено в социалните мрежи, политиците поздравяваха, обещавайки съдействие за повече трофеи и рекорди, а медиите намериха новия си герой.

 

Липсата на спортни личности и успехи беше осезаема. Подценявано и неглижирано с малки изключения в някои градове, плуването (един от трите стълба в олимпийската програма, заедно с леката атлетика и спортната гимнастика, и основа за една шеста от спортовете в програмата на форума под петте преплетени кръга) показа глава над водата за широко обществено внимание и признание.


В Будапеща Антъни Иванов се бе изявил като равностоен на най-големите. С олимпийски и световни шампиони,  част от тях сред най-популярните личности на планетата. Беше най-младият в голямата осмица на 200 м бътерфлай. Бе минала само седмица, откакто бе навършил пълнолетие. Месец по-късно, когато стана трети в света при юношите в Индианаполис, притежателят на над 200 национални рекорда беше единственият участник от унгарския финал на дисциплината.

 


Причините да се изумяваме от Антъни са десетки – талантът, физически качества, високият му праг на поносимост към натоварвания, психическа устойчивост и самочувствие при плуването с големите имена. И още - отговорност, зрялост,  умение да се абстрахира от всякакъв вид дразнители или изкушения. Впечатляваща е дори непринуденото му поведението пред камера. Най-изумително обаче е неговото постоянство в прогреса на резултатите и постиженията.

 

Състезателят на Николай Вакареев и „Вихрен” (Сандански) винаги си поставя високи цели, които реализира една по една. С увереността на човек, отлично познаващ тялото и психиката си, заяви, че гони олимпийското злато.


А пътят към Олимп минава през САЩ. Възпитаникът на американският колеж във Велико Търново иска да учи бизнес. После спортен мениджмънт в Америка. Има предложения за пълна стипендия от няколко университета, включително и от „Бръшляновата лига” – Харвард и Станфорд . Отличен вариант е вузът във Флорида, където тренират две от големите звезди на плуването – суперсензацията от Будапеща – Каелеб Дресъл и вторият най-титулуван олимпиец в басейна Райън Лохти.

 

Кореспонденцията тече лично с Антъни Нести шампион на 100 м бътерфлай от игрите в Сеул’88. Емисари на Университета в Питсбърг пък посетиха на крака Иванов по време на световното първенство в Будапеща. Премервайки вариантите и възможностите за по-добра плувна и образователна програма, Иванов започва да се изкушава от идеята от август догодина да облече униформата на Щатския университет на Северна Каролина.


Ще обсъди вариантите с родителите си Елена и Антон – бивш плувец и основната причина да влезе в световния плувен фокус. За целта Иванов трябва да си вземе изпита за SAT и да придвижи предметите и изпитите си в американския колеж във Велико Търново. И за да заложи повече на ученето, ще свали до края на годината от програмата си едната от двете тренировки на вода. Ще пропусне европейското първенство на 25-метров басейн в Дания през декември,  участвайки само в надпревари от вътрешния календар.

 

Генералният мениджър на националните плувни отбори Кристиян Минковски неведнъж е казвал за европейския вицешампион за юноши, че е доказателството, че и у нас, при тези условия и реалности, талантите може да се реализират на световно ниво. Истината е, че за да постигне олимпийската си мечта, Антъни трябва да се подготви в САЩ – водещата сила, с най-силните програми, с постоянна проверка в състезателна обстановка с най-добрите. На 200 м бътерфлай у нас бие съперниците си с близо десетина секунди.

 

Времето му го прави шампион на дистанцията в кроула – най-бързия стил. Там може да работи върху елементите, в които американците са най-силни – старт, подводно, обръщане, и които с треньора му Вакареев отчетоха като слабост в Будапеща. Върху тях ще работят за европейското първенство в Глазгоу догодина.

 

За този шампионат спецът смята, че Антъни има реални шансове за почетната стълбичка.

 

Позиция, която ще го доближи още повече до олимпийската му мечта.

 

Василен Димитров, за "Икономист"

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Антъни Иванов, Николай Вакареев, Будапеща, Индианаполис, световно
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини