БГ EN

Плувните очила са взети от мотористите (I ЧАСТ)

21-09-2018 10:24 | Деян Гечев

 

Плувните очила са се превърнали в неизменна част от инвентара на състезателя. В задължителен и необходим аксесоар още от времето на началното обучение. Трудно е дори да си помислим как са се справяли състезателите преди  въвеждане им.

 

Как са въртели  хилядите километри на тренировки, мижейки. Как с размътен поглед са се опитвали да следят конкурентите по време на състезание.

 

Всъщност историята на плувните очила е доста по-древна и започва още от XIV век. Оттогава са първите сведения за тях.

 

 

В редица исторически документи се споменава, че персийците използвали полирани черупки от костенурки, за да покриват очите си, когато се гмуркали в морето за перли.  За същата методика се говори и в писания от XVI век, прилагана във Венеция.
Историята на съвременните плувни очила е малко по-различна. Те произлизат от тези, които ползвали първите мотоциклетисти.  Първият професионален плувец, който ползвал този тип очила е Том Бърджис. Той е вторият човек, преплувал Ламанша и това се случило през 1911 година. Трябва да се отбележи, че тези очила пропускали вода и не били подходящи за плуване, но Бърджис през цялото време плувал „жабешката“, а очилата предпазвали очите му от вълните.

 


През 1926 г. американката от с немски произход Гертуда Едерл става първата жена, преплувала Ламанша и първият човек, сторил го с кроул през цялото време. За да предпази очите си от солената вода, използвала същия тип очила, но били направени малко промени по тях. Сестрата на Гертруда- Маргарет, използвала парафин, за да запълни малките отворчета, които пропускали вода.

 


 

10 години по-късно Уолтър Фарел представил първият патент на плувни очила. Те били предназначени за набиращия популярност водолазен спорт.


През 1968 г. за първи път се появили очилата, предназначени за тренировки. Вероятно си мислите, че се превърнали в изключителен хит и всеки искал да се сдобие с такива. Не било точно така. По онова време нямало това разнообразие и богат избор, който можем да направим днес. Очилата били само един вид и не пасвали на всяко лице.


Голяма част от плувците били скепчитно настроени към тях. Оплаквали, че им пропускали вода, че им падали по време на старт или обръщания и т. н. Дори в началото било разрешено да се ползват само и единствено по време на тренировка, а на състезания били забранени. Странна работа!


През 1970 г. на Игрите на британската общност се появил състезател, който се превърнал в истинска сензация. Носел чифт очила и шапка! Сензацията се казвала Дейвид Уилки (Великобритания) и бил първият професионалист, плувал с очила на международно състезание.

 


 

След този случай очилата започнали да набират популярност с все по-голяма сила. Разбира се, все още имало скептично настроени плувци и най-прекрасният пример за това е великият Марк Шпиц, който през 1972 г. на олимпийските игри в Мюнхен печели 7 златни медала, гарнирани със световни рекорди.

 

Какви са предимствата на плувните очила?

 

1. Вижда се отлично под водата.

 

Разбира се, това е напълно и пределно ясно на всички.

 

 

Човешките очи не са приспособени за гледане под водата и поради тази причина се нуждаем от помощни средства. Причината за това се състои в следното. Когато светлината преминава от една среда в друга, например от въздух във вода, то тя се пречупва. Причината за това пречупване е различната скорост на движение на светлината в съответните среди. Въвежда се понятието „показател на пречупване“, което представлява отношението на скоростите на движение на светлината във вакуум и в съответната среда. В крайна сметка този показател ни показва, че колко по-бавно се движи светлината в дадена среда в сравнение във вакуум.

 

Показателят на пречупване на въздуха е приблизително 1, т.е скоростта на светлината почти не се забавя. Този на водата е приблизително 1,33, т .е скоростта на светлината се забавя, когато се движи в тази среда. Точно поради тази причина виждаме някой предмет пречупен, когато го потопим наполовина във вода.

 

Очаквайте част II

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: плувни очила, аксесоари, история, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини