БГ EN

Как да изберем плувни очила?

23-09-2018 09:54 | Деян Гечев

 

Запознайте се с втората част от историята на плувните очила и приложението им в басейна.

Анатомията на човешкото око


От гледна точка на устройството човешкото око, историята е следната. Външната обвивка на окото се нарича склера, която в предната си част преминава в роговица. През нея се вижда ирисът в средата на който се намира зеницата. Пространството между роговицата и ириса се нарича предна очна камера, изпълнено с камерна вода. В средата окото е запълнено от стъкловидно тяло. Между него и ириса се намира очната леща. В задната част на окото се намира ретината.


Светлината преминава през роговицата и зеницата, пречупва се и попада във вътрешната част на окото. Тя се възприема от ретината и се насочва към зрителния център на мозъка.
Цялата магия на зрението се състои в подходящото пречупване на светлината и изобразяването й върху ретината.  

 
В крайна сметка, когато гледаме под вода, то пречупването на светлина става по такъв начин, че тя не се изобразява върху ретината, а някъде зад нея. Поради това, ние виждаме размазани образи.

 

 


 

Поставяйки водни очила обаче променя нещата. Тогава пречупената светлина във водата се пречупва още веднъж на границата от въздух, който се намира между очите и очилата. По този начин образът се получава точно на необходимото място.

Очите на много животни са се адпатирали към гледането под вода. Пингвините, тюлените и много други виждат еднакво добре и на повърхността, и под водата.

 

Все пак светът е едно странно място, изпълненос чудеса. В Тайланд има племе, наречено „мокен“, чийто деца са се приспособили да гледат под водата. Те прекарват колосална част от живота, ловувайки риба и виждат кристално ясно в нея.

 

2. Очилата предпазват очите ни

 

Отново нещо съвсем очевидно. Басейнът е пълен с различни химикали, необходими за неговата поддръжка. Докато плуваме, ние се потим и тази пот отива директно във водата. Някои си позволяват и да уринират.

 

Всички тези неща ще раздразнят очите ни, ако гледаме под водата. Вероятно на всички ни се случвало да се приберем от басейн и когато се погледнем в огледалото да видим  кървясали очи, взиращи се в нас!

 


 

Как да изберем плувни очила?

 

Най-важните моменти, на които трябва да обърнем внимание са:

 

1. Как пасват очилата на лицето

 

Има най-различни видове очила, различаващи се по форма и размери. Те ще бъдат на лицето ни през голяма част от времето докато плуваме, така че това е изключително важно.
Първото нещо, което трябва да проверим е мостчето. Голяма част от проблемите с очилата, свързани с комфорта или с това, че пропускат вода, идва точно оттам:

Ако е много тясно, то очилата се впиват в носа ни и това предизвиква неприятно усещане.

 

При широко мостче, то те не прилягат добре на лицето и пропускат вода.

 

Има очила с нерегулируемо мостче и те няма да са подходящи за всяко  лице. Поради тази причина най-подходящият избор е на тези с регулируемо. Има няколко мостчета, различаващи се по дължина и по този начин можем да изберем това, което ни пасва най-добре.

 


 

2. Цвят на очилата

 

Отново изборът е разнообразен – син, червен, зелен и т.н. Буквално всички цветове на дъгата са налични.

 


 

Този избор се прави основно, в зависимост от това дали плуваме на открит басейн или закрит. Ако през по-голямата част от година тренираме на открито най-добрият избор е с тъмни очила. По този начин в слънчевите дни, то светлината няма да дразни очите ни толкова много. Всеки знае колко неприятно е да плуваш гръб, а слънцето да блести с цялото си сияние, право в очите ни.

 

Ако плуваме на закрит басейн, по-добрият избор ще са по-светлите очила. Тук трябва да се отбележи, че фактор е и осветеността на басейна. Ако светещите прожектори и лампи са достатъчно силни, по-тъмните очила също биха били подходящи.

 

3. Цена на очилата

 

Не на последно място – цената. Разбира се, всеки трябва да прецени колко пари е готов да даде, за да се сдобие със съответния тип

очила. Много плувци залагат очила тип „шведски“. Това са добре познатите у нас още от края на 70-те години очила без уплътнения. Изборът е богат откъм цветове и марки. Голямо тяхно предимство е, че са и доста евтини. Те са най-добрият пример за очила регулируемо с мостче. Изключително удобни са и са подходящи и за тренировки, и за състезания.
През последните години започнаха да навлизат все по-нови и иновативни модели.


 

Вижте първата част

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: плувни очила, аксесоари, история, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини