БГ EN

Трябва ли да се пие вода по време на тренировка?

29-05-2018 16:45

 

Може би няма човек, който да не знае, че тялото ни е съставено приблизително от около 60% вода. Може би няма човек, който да не знае, че за да функционира нормално нашият организъм, трябва редовно да му доставяме вода. Без вода не можем да живеем. Разбира се, това означава, че и за да тренираме и да имаме резултати, трябва да сме добре хидратирани, но значи ли, че трябва да пием вода и по време на самата тренировка?

Елементарна логика – по време на тренировка губим вода от пот, следователно трябва да оводним организма си, за да не се дехидратира.  Следователно водата е от решаващо значение за оптималните постижения в областта на спорта. Но какво количество трябва да изпиваме по време на тренировка? Ето това е ключовият въпрос!

 

Но какво количество трябва да изпиваме по време на тренировка?

 

Как водата влияе на спортните ни постижения

 

Когато се почувстваме жадни по време на тренировка, това означава, че вече сме дехидратирани на 2%. Тъй като водата съставлява 75% от всички мускули и около 10% от мастната тъкан, началото на дехидратацията, дори при минимални нива, може да има значително въздействие върху производителността. Треньорите в областта на бодибилдинга са достигнали до следната констатация: хидратацията е най-големият определящ фактор за силата.

 

 

На пръв поглед малкият процент от 1.5 от нивото на водата в мускулите се превръща в спад от 10% от максималната ни сила. Ако загубата на вода е между 5 до 10%, дехидратацията в организма се определя като умерена и кръвното налягане започва да спада, съответно сърдечният ритъм и дишането се ускоряват, в опит да компенсират. В резултат на това телесната температура се покачва и води до по-обилно потене. Мощни електролити и хранителни вещества като натрий и калий се губят чрез потта, и когато това се случи, вие ще го почувствате.

 

Започва главоболие, гадене, мускулни крампи, болезнени стави и обща умора – все симптоми на умерено обезводняване. Отвъд умерената дехидратация- където настъпва тежката дехидратация, нещата стават опасни, дори животозастрашаващи.

Водата е голямата тайна за пълноценната тренировка

Защитата е най-доброто нападение


Да, вече сме сигурни, че водата е голямата тайна за пълноценната тренировка, но това в никакъв случай не означава, че трябва превантивно да изпием по време на тренировка литър и половина вода, за да не се дехидратираме. Правилната стратегия е никога да не спираме да пием вода, за да не достигаме до дехидратация. Тоест още със самото си събуждане трябва да започнем оводняването.

 


Приблизително около 300 г вода трябва да сме изпили, преди да отидем на тренировка, за да сме сигурни, че организмът ни е зареден. Когато спазваме питеен режим през целия ден и се чувстваме добре, не е необходимо през две минути да се наливаме с вода и да прекъсваме тренировката си. Може просто от време навреме да отпиваме на малки глътки от бутилката, докато сме в залата.


Даже има друга закономерност – ако ви мъчи непреодолима жажда по време на тренировка, това е знак за недостатъчна хидратация преди и след нея.

От колко вода дневно се нуждае организмът ни, за да не отиваме дехидратирани на тренировка?


Съществуват множество фактори, които могат да определят дневните нужди от вода. Това количество дори се определя от начина ви на живот – какъв е хранителният ви режим, каква е тренировъчната ви програма, дори сезонът има значение.


Общата формула

Общата формула обаче, по която се изчислява индивидуалният дневен прием на вода, е тази:


Вашето телесно тегло (в кг) х 0.5-1.0 = броя литри вода, които трябва да изпиете за деня.


Пийте около половин литър вода два часа преди тренировка.


И около 300 мл вода 15-30 минути преди тренировка.

Как се разпределя дневният прием на вода?

Дневната доза вода в никакъв случай не трябва да се пие на един път. Ако пиете прекалено много вода наведнъж, може да развиете една рядко състояние, наречено хипонатриемия – липса на достатъчно натрий в организма. Ако нивата на натрий в тялото ви са прекалено ниски, тогава клетките започват да набъбват с вода, това оказва натиск и върху мозъка. Симптомите на хипонатриемия могат да включват главоболие, повръщане и подуване на ръцете и краката.

Правилото е да се консумират около 300-400 мл вода на всеки час. Но имайте предвид, че това е количество за спортуващи хора, със сериозни тренировъчни режими, а не за всеки човек, който отскача от време навреме до залата.

 

Така че основната цел е да се балансира вашата консумация на вода през целия ден, според нуждите ви, така че да се поддържа нивото на електролитите и тялото да е във върхова форма и сила.

След тренировка

Не забравяйте да се хидратирате след тренировка!

 

Водата извежда мазнините от тялото и чисти токсините, а също подобрява нашата гъвкавост. Освен това, тя може да ви помогне да подобрите времето за възстановяване след тежка тренировка.

 

Източник: imen.bg

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: вода, дехидратация, физиология, тренировка
КоментариDelfina

Спринт
Други новини