БГ EN

На ‘Руси Русев’ асовете гонят нормативи за Евро 2017

19-10-2017 10:18 | Василен Димитров


Повечето от асовете на българското плуване ще гонят на турнира „Руси Русев“ в Стара Загора нормативи за европейското първенство на малък басейн, което ще се състои в Дания през декември.

Надпреварата, която се организира от ПК Траяна, ще се състои на 28 и 29 октомври.

Нормативи ще гонят участниците на световните първенства в Будапеща и Индианаполис Лъчезар Шумков (Спринт, Сф), Габриела Георгиева (ЦСКА) и Диана Петкова (Спринт, Пд).

Антъни Иванов, който ще пропусне шампионата в Дания, за да се концентрира върху образованието си и следващия сезон, ще бъде голямата атракция.

Петър Божилов също ще се състезава и ще се опита да свали още от рекорда си за юноши старша възраст на 400 м св. стил, с който състезателят на столичния Омега’01 първи от нашите покри норматив за Евро 2017.

Преди него още през август на Световната купа в Берлин на 100 м св. стил неуспешен опит направи Александър Николов (ПСК Черно море, Вн).

За участието на Георгиева, Петкова, Божилов, Иванов и Шумков потвърди пред BGswim.com Стефан Вачев старши треньорът на Траяна и мотор по организацията на турнира „Руси Русев“.

Възрастите ще бъдат три, а най-малките плувци ще са родените през 2003 г.

 

Има заявки за клубове от Гърция и Сърбия.

Състезателите с най-добри постижения по точковата таблица на ФИНА ще получат по 150 евро. Подгласниците им по 100. Третите по 50 евро.

Ще бъдат наградени и треньорите на най-добрите състезатели при мъжете и жените – с по 100 евро. Премиите  са подсигурени от спонсори.

„Не гоним бройка на участниците, а качество на състезанието. Амбицията ни е турнир „Руси Русев“ да се превърне в място, където плувците да гонят рекорди и да показват красотата на плуването, приобщавайки и останалите към спорта ни – не само в Стара Загора, а и в цялата страна. Децата на България намаляват, а спортовете се увеличават. Да, но плуването е най-здравословният и социален спорт. Ще го покажем за пореден път и на турнира в памет на треньора Руси Русев“, сподели Стефан Вачев.

 

Старши треньорът на Траяна допълни, че поради големия интерес към 400 м св. стил, където очаква поправки в няколко възрасти, лимитът от три серии ще падне.


----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Траяна, Стара Загора, Руси Русев, Антъни Иванов, Стефан Вачев
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини