БГ EN

Клубовете в Стара Загора носят древни имена

27-10-2017 08:17 | Василен Димитров

 

Провеждането на лувния турнир „Руси Русев“ (втория, организиран от СКП Траяна в рамките на шест месеца) е отличен повод да бъде разказана вкратце историята на клуба.

Създаден е през 2005 г. като съвместна рожба и начинание на ентусиасти, бивши състезатели и треньори. Кръстен е на едно от древните имена на града - Августа Траяна.

Стара Загора всъщност има общо осем имена, на които са кръстени много от спорните клубове в района.

 

I останалите плувни – Августа, Берое, Верея, случаят е същият.

В Траяна картотекираните състезатели  са 70, във всички възрастови групи. Макар и с кратка история, отборът има достатъчно успехи, включително и на състезания на Балканския полуостров.

 


Класира се в Топ 10 страната през последните години. Извоювани са медали във всички възрастови групи, държавни титли, отборни купи по пол и комплексни в някой възрасти. Сред по-изявените състезатели са: Йоанна Димитрова, Ивелина Иванова, Радосвета Иванова, Мартин Христов, Денис Канев, Александър Иванов, Константин Михайлов, Виктор Христов, Димитър Димитров и др.

Към момента треньорите са деветима. Най-изявеното име е това на Румяна Петрова - участничка на олимпийските игри в Москва’80, държавна шампионка и рекордьорка . Също и майстор на спорта. Старши треньор е Стефан Вачев.

Останалите от колегията са бившите състезателки Галина Тодорова и Снежина Атанасова, както и инструкторките Ивелина Ралева и Виктория Колева. „Залага се изключително на екипната работа.

На линия са и трима обещаващи младоци и студенти в НСА. Динко Митев, Станислав Николов и Мартин Гарчев са преминали през клуба като състезатели. Много сме доволни от тях и ще ги подкрепяме в тяхното развитие като треньори в нашия отбор”, разяснява Вачев.


 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Траяна, Стара Загора
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини