БГ EN

Размисли около държавния шампионат

Панорамна снимка на басейна на Спортната палата. Снимка: Янчо Стойчев
Панорамна снимка на басейна на Спортната палата. Снимка: Янчо Стойчев
23-12-2017 09:00 | Иван Цанов

 

Приключилото държавното-лично отборно първенство за жени и мъже е чудесен повод да бъдат направени изводите какво точно се случва в българското спортно плуване към края на 2017 г. И какво е неговото моментно състояние.   

 

Гигантът на българското спортно плуване ПСК Черно море (Варна) потвърди доминацията си, като стана отборен комплексен победител с 401.70 точки. Тук изненада няма. Тривиално и познато.

 

Нещо като бойна нападателна граната взриви обаче тимът на Спринт (Пловдив), който, аха, да бие даже черноморския гигант – пловдивчани завършиха втори комплексно с 401.08 точки. Никой не вярваше, че четата на Ботко Трендафилов ще съумее да прекърши предишния колос ЖПК Младост’91 (Пловдив) и да изпревари тима ръководен от бившия си работодател Василис Дамянидис - той вече го направи, ами не само това.Трендафилов гледа да седне на трона на царя от Варна. Просто невероятно. Без 50-метров басейн, с по няколко наети коридора.        

 

Силно обнадеждаващи са плуванията на новите дарования в родното плуване: Диана Петкова (Спринт, Пловдив), Светлозар Николов (Спринт, Пловдив), Иван Алмаджиев (Младост’91, Пловдив), Георги Цурев (Астери, Варна), Йордан Янчев (Сандански), Тихомир Тодоров (ПСК Черно море, Варна), Василики Кадоглу (Астери, Варна) и Калина Николаева (ПСК Черно море, Варна). Те обаче само са загатнали своя голям потенциал, трудното започва от сега.

 

Големите звезди на шампионата безспорно бяха Антъни Иванов (Вихрен, Сандански) при мъжете и Диана Петкова (Спринт, Пловдив) при жените. Те бяха истинска украса на първенството.

 

Антъни Иванов остава основно острие на българското плуване

Сред звездите на българското спортно плуване не навлизат нови запомнящи се лица и то почти не рекрутира нови ярки таланти.
Всичко се „върти” около фамозният Антъни Иванов (Вихрен, Сандански) и още четирима-петима, които не са обаче от неговия калибър.

 

Много големи надежди дава един млад плувец, кой изгря буквално пред очите ни сравнително неотдавна. Става дума за 16-годишният Йордан Янчев (Сандански). Това момче притежава почти всичко. Физика, техника, амбиция, характер. Много благоприятен факт е, че той е от града кръстен на царот на Пирин, където плуването има славни традиции, а и климатът е много мек – т.е. може да се плува почти цяла година на открито на голям басейн.

 

Проблемът е, че за да стигне нивото на Антъни Иванов трябват много пари, които не съм сигурен, че могат да бъдат намерени. Със стипендията, която скоро му отпуснаха общинските съветници от Сандански няма да стане, не че не може да помогне. Правил съм изчисления какви финансови средства трябват на плувец на възрастта на Янчев за да достигне до финал на европейско първенство за мъже. Не пиша сумата защото тя ще предизвика порой от коментари и е умопомрачителна за българските реалности със средна заплата от 1081 лева в обществения сектор за септември т.г. съгласно Националния статистически институт.      

 

В българското спортно плуване има три групи състезатели.

В първата група влизат най-силните, които се броят на пръстите на двете ръце. От тях пък единствено Антъни Иванов (Вихрен, Сандански) е от европейска и световна величина. Втората група е плувци тип „средняци”. Третата е от спортисти под средното ниво.

 

В никакъв случай обаче това не е ново явление, нито в него има нещо необичайно (в повечето страни е същото), дори то не е особено тревожно. И преди 30-40 години беше така, вероятно и след 30-40 пак ще е по същия начин.

 

Спомням си следния случай. Много голям началник преди доста лета ни събра на басейна и ни каза със сериозен тон застанал под портрета на Тодор Живков: „Момчета, на мен ми трябват състезатели от световно ниво, но може и от европейско. В краен случай става и от републиканско. Но, драги плувци, вие не сте даже и от градско...”       

 

Ние сме малка, бедна страна в демографска катастрофа и с разнебитено стопанство, с отчаяно население, което едвам свързва двата края, без басейни, като за държавата и огромна част от общините нашия спорт не е приоритетен, а и към спортното плуване няма значим публичен интерес.

 

На всичкото отгоре българските плувни хора са изпокарани и разделени на враждуващи коалиции, които постоянно се боричкат за разпределение на оскъдния ресурс, като те представят скучните си лични войни за защита на общобългарския плувен интерес.  

 

Интересът към шампионата бе много слаб. Само едно доказателство – дори в специализираната Фейсбук група „Плуване & Водна топка” с 6297 членове новината за изключително силния рекорд на Антъни Иванов (Вихрен, Сандански) на 100 м бътерфлай с време от 51.85 секунди бе харесана от само 429 човека, споделена от 19, а направените коментари са 15.

 

Фундаменталният проблем на българското спортно плуване си остава един и същ от началото на 90-те години на миналия век до наши дни. Недобро управление на всички нива (федерация и клубове) и липса на адекватно финансиране. Мениджмънтът на спортното плуване няма нищо общо с лактат, техника, зони, хранене, възстановяване, мотивиране, треньори, родители, медии, кой с кого се карал, кой с кого бил приятел, кой за кого гласувал, кой бил легитимен, кой бил добър, кой бил лош и т.н.

 

Мениджмънтът трябва да осигури отлични условия за подготовка (Панчо Гюрков го можеше), да генерира устойчив и постоянен паричен поток (в НРБ се правеше) и да реализира  печалба (тук е ахилесовата пета), която да бъде инвестирана за бъдещо постъпателно развитие. Докато това не стане дереджето на българското спортно плуване ще е такова, каквото го видяхме на басейна на „Спортната палата” през студения декември на 2017 г. Иначе таланти има, добри треньори – също, а и нахъсани родители – дал Господ. Остава да усетим мириса на парите, естествено, придобити не по начина на Гордън Геко от филма „Уолстрийт”.      

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: българско плуване
КоментариDelfina

Спринт
Други новини