БГ EN

Водната аеробика – спасението на седящи професии

17-08-2019 16:26 | Цвети Кочева | BGswim.com

 

Водната аеробика е комплекс от упражнения, които се изпълняват във вода с приятно подбрана музика. Обикновено заниманията се водят от професионални инструктори, които с ведрото си настроение въвличат и практикуващите към отлично настроение и ползотворна работа.

 

И така неусетно разбираш, че имаш далеч повече мускули в тялото си, за които и не си подозирала, че може толкова ясно да напомнят за себе си от приятното натоварване и стягане по време на заниманията.

Ясно е, чене всеки човек може да плува, но повярвайте ми това въобще не е нужно за да се занимавате с аква аеробика.

Достатъчно е да имаме под краката си дъно и да не се страхуваме от водата. Необходими са още силна мотивация, желание и разбира се – постоянство.

 

Всеки от нас е плувал в утробата на майка си, нали? Е, тогава как сме се справяли? Плуването  просто ни е вродено, само трябва да го развием съзнателно!

 

Защо аква аеробика

 

Не се сещам за друг подобен спорт (ако изобщо мога да го нарека с тази дума), който да обединява в едно фитнес, джогинг и плуване. Бихте ли могли в рамките на 50-60 минути да съчетаете цели 3 спорта и да остане у вас усещането за добре свършена физическа работа? Със сигурност зная точният отговор – няма друг такъв спорт!

 

Предполагам, че освен това ви се е случвало да тренирате във фитнес залата заедно с някой “чичко” облян в пот, почервенял и миришещ неприятно. За щастие това във водата не може да се случи – неприятното изпотяване се избягва (не се усеща) независимо дали много здраво сте работили или не – просто водата ви става по-топла!

 

Прегряването също липсва тъй като водата непрекъснато охлажда чрез кожата органите ни. И още нещо – не пренатоварвате сърцето, което е от изключителна важност.

 

Да обърнем внимание и на ставите – да не изброявам с колко много болести се сдобиваме причинени от неправилно натоварване по време на някой любим спорт. С течение на времето ставният ни хрущял се износва и започват сериозните проблеми.

Във водната аеробиката нещата не стоят така, защото сте потопени във водата и използвате само тежестта на собственото си тяло.

 

Контактувайки с дамите, които идват при мен на занимания установявам, че по-голямата част от тях практикуват “седящи” професии: адвокатки, счетоводителки, зъболекарки, жени работещи в социалната сфера. Те са лишени от почти всички движения на работното си място. Какво се случва с тях?

Основният и най-голям проблем – много силни болки в гърба и опорно-двигателният апарат. Жени лишени от всякакво движение бавно, но сигурно натрупват килограми. Казано с две думи – отърваване от излишните килограми няма!

 

Практически съвети

 

Може би често напоследък четете статии за борба срещу целулита или “портокаловата кожа”. Всевъзможни мазила, гелове, хапчета, масажи, апарати горещо ни се препоръчват от страниците на женските списания, но доста често те не са по джоба на всеки. Освен това Ви гарантирам, че с каквото и да се мажете или да пиете няма да се отървете от неприятните дупчици на определени места по тялото си.

 

Без движение е невъзможен траен желан резултат! Аква аеробиката има антицелулитно действие. Движейки се във водата едновременно тя ни стяга мускулите, масажира цялото ни тяло, скулптурира го, отмива лошото настроение и разтоварва съзнанието.

 


Можем  да направим така:                   

 

След приключване на заниманието по аква аеробика втриваме избраният продукт срещу целулит върху кожата си, направете си хранителен режим на принципа “често, но по малко”, пийте много течности и ще имате видим резултат след по-малко от месец. Мили дами тук няма възрастова граница!

 

Освен това силно се препоръчва аква аеробика и за бременни. Зная прекрасно какви са опасенията за всички нас от водата в басейна – гинекологични. Работейки вече 6 години в този басейн давам гаранция, че водата се третира с висококачествени химикали – мощни за водата, щадящи нас.

 

Да обобщим

 

- Обединява фитнес, джогинг и плуване

- Избягват се неприятности като изпотяване, прегряване, пренатоварване на сърцето и ставите. Едно от най-добрите предложения при болки в гърба и опорно-двигателния апарат

- Водата товари всички мускулни групи, но не и ставите

- Има антицелулитно действие

- Няма възрастова граница

 

Във всичко което изчетохте до тук няма дори и една дума преувеличена за водна аеробика. За това, мили дами, грабвайте банските, не забравяйте да сложите в сака си и добро настроение, обадете се на приятелката си за компания и бегом към плувния басейн.

Цвети Кочева

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: водна аеробика, аква аеробика, тонус, здраве
КоментариDelfina

Спринт
Други новини