БГ EN

Панаир на суетата с цветовете на рибките бета

30-01-2018 12:47 | Венелин Кьосев

 

Доктор Венелин Кьосев е най-новият автор в BGswim.com. В собствена рубрика страстният акварист ще ви запознава с тънкостите в отглеждането на рибки и водни обитатели в домашна обстановка. Чрез препратки към  историята ще разбули за неизкушените един нов свят. Шестата тема в рубриката му „Венко Кьосев - Докторът на рибите” е посветена на рибките Бета.


Достатъчно говорих за аквариуми, техника, помпи, осветлени. Време е да обърна внимание на най-важните обитатели на аквариума - рибите.

Тези невероятно красиви и интересни за наблюдение домашни любимци са толкова разнообразни, колкото вкусове биха имали желаещите да се грижат за тях.

Рибките могат да бъдат от страховити хищници като красивите пирани. Или безгрижни бързи плувци като стройните данио.

Или пък бавните и величествени дискуси. Ще се спра по-подробно на една група, която е изключително лесна за отглеждане, че дори и за размножаване - това са лабиринтовите рибки.

Всеки може да си прочете във всезнаещия Гугъл латинските им имена, разреди, класове и пр.

 

 

Аз искам да ви споделя личен опит и наблюдение върху тях, както и да изразя възхищението си от тези невероятно пъстри аквариумни красавци.

Към тях се причисляват не малко рибки с размери от 6 см. до 45-55см.

Тук са кротките Трихогастери, както и войнствените Бети, Макроподи, Гурами, Колизи.

 

Всички те се

обединяват под името „лабиринтови“

поради това, че имат по-различно устроен хрилен апарат. Те могат да преживяват дори в много плитки и заблатени води имено поради това, че могат да „дишат“ въздух от повърхността.

Периодично се изкачват до повърхността за да „вдишват“ въздух. В природата живеят в сладка или полусолена вода в тропическа западна Африка и топлите райони на Азия.

 

 

Спомням си, преди години, когато си купих първите бети.  В магазина поисках чифт бети и ги получих.

 

Едната беше наситено червена с големи плавници, и аз без много да мисля или попитам я приех за женската. Другата беше с много бледо синя окраска и изключително къси плавници, тоест по безличната и аз моментално отсякох: мъжка е. 


Не получих никакви наставления от продавача. Прибрах се у дома и ги пуснах в общия аквариум. Мислех си, че е като при нас човеците – женският индивид е по-красивият. Е..не бях прав.

В природата (и рибите не правят изключение) е точно наопаки.

Мъжките индивиди са по-красивите.

Те са тези които воюват в буквалния смисъл на думата, за да спечелят женската.

Та в моя аквариум двете бети се мушнаха в двата противоположни краища на аквариума и буквално „изчезнаха“ в растителността. Чаках седмицаq за да се появят и да им се насладя, но те се появяваха за да хапнат и изчезваха обратно в гъсталака.

 

Реших да взема още една „женска“, за да има избор мъжкият. Отидох в магазина и подбрах екземпляр с още по пищни плавници, но този път маслено зелен. И така прибрах се у дома. И пуснах новата рибка.

Пред очите ми се разигра невероятна картинка. Двете женски, които всъщност по-късно разбрах, че са мъжкари, започнаха да се държат точно като такива. Разпериха перки, разтвориха хрилете си и започнаха да се перчат помежду си, буквално.

Обикаляха се един друг и потръпваха с плавниците си. Стоях като хипнотизиран пред аквариума. Това продължи няколко минути, след което двете се хвърлиха една срещу друга и заразкъсваха плавниците си.

 

Това трая няколко секунди и червения сви перки се мушна в храсталака. Тогава забелязах, че женската се беше появила и наблюдаваше безучастно битката.

 

Победителят се приближи до нея с разперени плавници и аз реших, че ще подгони и нея, но той само я обикаляше и потрепваше с плавници. Появи се и победеният, опитвайки се да заеме мястото на победителя, но отново беше пропъден разкъсани перки.

 

Това се случи неколкократно и аз реших, че ще е по-разумно да го извадя и го поставих в буркан встрани от аквариума.


Бях изключително впечатлен от случилото се. Следващите няколко дни хвърлях по едно око на аквариума, но нищо кой знае какво не се случи.

 

Изминаха няколко дни и един следобед отново бях пред водния свят. Забелязах, че на повърхността около едно листо, което частично излизаше над водата се беше образувала някаква пяна, около която се въртеше зелената мъжка бета.

 


Обрах я с кепчето и забравих за случая. На другия ден пяната отново беше там и аз реших да разнищя проблема. Позастоях се и видях, че женската стои малко встрани от пяната.

Пяната приличаше на гнездо. Мъжкият танцуваше около нея и с всяко движение се приближаваше към центъра на гнездото, а женската го следваше като хипнотизирана.

 

 

Ако някой някога използва израза студен като риба, не му вярвайте. Такива прегръдки, каквито видях между двете бети, бяха изумление за мен.

 

Когато вече бяха в средата на „гнездото“, двете рибки се прегърнаха извивайки тела една към друга и се посипаха бели зрънца, които изплуваха между мехурчетата.Това сигурно е хайвер, реших аз. Част от зрънцата паднаха на дъното и рибките се втурнаха да ги събират с уста и внимателно ги подреждаха между мехурчетата.

Това се повтори и потрети. След, което поведението им коренно се промени. Мъжкият зае позиция по средата под гнездото и не допускаше никакви други рибки в зоната.

 

 

Нападаше всички дори женската. Толкова яростни бяха атаките му, че се принудих да я извадя и нея от аквариума.


И атака, това беше първият ми сблъсък с подобно рибешко поведение. Бях впечатлен и не знаех какво да правя. Така или иначе малките не се излюпиха, защото в аквариума имаше хищници, които разграбиха гнездото, макар бетата да го защитаваше.


Окраската на бетите варира от зелено, жълто, синьо, червено, има дори черни.

В Сингапур залагат на тях, както в Испания на битките с петли.

Ако поставите две мъжки в два съседни аквариума, така, че да се виждат взаимно, те непрекъснато ще са с изпънати перки ще са много красиви без да могат да се наранят взаимно.


Можете да станете свидетели на невероятни сцени от живота на вашите любимци.

Стойте, наблюдавайте и бъдете търпеливи. Ще ви се разкрие един невероятен свят.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Венелин Кьосев, акваристика, аквариум, риби, бета
КоментариDelfina

Спринт
Други новини