БГ EN

Георгиева и Петкова с очаквани победи при старта на сезона

Габриела Георгиева започна с победа дебюта за новия си клуб Дамини ЛВ (Сф), триумфирайки на 50 м гръб. Снимки: Евгени Цеков и Делян Господинов
Габриела Георгиева започна с победа дебюта за новия си клуб Дамини ЛВ (Сф), триумфирайки на 50 м гръб. Снимки: Евгени Цеков и Делян Господинов
11-02-2018 10:27 | Василен Димитров

 

Две от водещите фигури на българското женско плуване – Габриела Георгиева и Диана Петкова записаха очаквани победи на старта на състезателната година у нас, даден с международния турнир „Зимната битка на гладиаторите“ в София.

Надпреварата е организирано от Олимпия (Сф) и се провежда на 25-метровия басейн под покрива на Спортната палата.

Участват 320 плувци от 28 клуба, включително от БЮР Македония и Сърбия. Възрастовите групи са 5 – от родени през 2009 г. до мъже и жени.

В откриващия ден на турнира буквално нямаше къде да се стъпи от състезатели, треньори и родители.

Многократната държавна шампионка и участничка на световното първенство в Будапеща 2017 г. Габриела Георгиева започна с победа дебюта за новия си клуб Дамини ЛВ (Сф), триумфирайки на 50 м гръб.


Възпитаничката на ЦСКА и Олга Иванова, която повече от година тренира под ръководството на Кристиян Минковски взе златото с 29,33 сек.


Шестата в Европа при девойките очаквано взе титлата на 50 м св. стил без да се напъва за 26,34 сек. Преди дни пловдивчанката слезе от Белмекен, където бе на лагер.

Възпитаничката на Ботко Трендафилов и пловдивския Спринт ще плува общо 4 дисциплини – другите са 100 м св. стил, 50 м бруст и 100 м съчетано.


Завърналият се в басейна многократен държавен шампион и рекордьор в гърба – Мартин Желев (Астери, Вн) взе златото на петдесетака с  26,93

.

Най-интересната битка на турнира – тази с бразилския ас Нелсон Силва не се състоя, тъй като призьорът от Световни купи се отказа заради контузия в рамото.

В продължение на седмица той се лекува, а преди състезанието направи показно на подводна част при старт и обръщане, заснето от един от водещите подводни оператори в Европа – Стефан Тодоров, който има над 60 филма на морска тематика.

Павел Банчев от Левски взе златото при мъжете в най-бързата дисциплина – 50 м св. стил с 23,70 сек. Това беше и най-масовият стар – 33 серии.

Преди това Виктор Русинов (Дамини ЛВ) беше най-бърз при мъжете на 50 м бруст с 28,45.


Силно впечатление направи родената през 2008 г. стройна бургазлийка Десислава Белова. Състезателката на Люба Панайотова и Черноморец стана шампионка във възрастта си на 50 м св. стил с 30,91.На 50 м гръб взе златото с 36,18.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Олимпия, Зимната битка на гладиаториите, плуване, Нелсон Силва, Габриела Георгиева, Диана Петкова
КоментариDelfina

Спринт
Други новини