БГ EN

Стойчев до Вайсмюлер и Шпиц в Залата на славата

17-02-2018 19:45 | снимка: Getty Images | Василен Димитров


Петър Стойчев ще бъде приет в международната плувна Зала на славата и така ще се нареди до титани като Джони Вайсмюлер и Марк Шпиц.

Събитието ще се състои във Форт Лодърдейл (САЩ) от 18 до 20 май, а в тазгодишния прием е наистина звезден.

Признание ще получат още американските плувци Йън Крокър (възпрепятстван през 2017-а) и Аманда Биърд и австралийката Либи Трикет, именитата състезателка по скокове във вода Ирина Лашко (СССР, Русия), ватерполистката Бренда Вила (САЩ), синхронистката Мишхо Такеда (Япония) и треньорът Бил Суитънхам (САЩ).

Стойчев ще бъде единственият маратонец в „клас 2018“.

През 2009 г. световният шампион от Шанхай 2011 г. (25 км) и носител на общо 11 Световни купи, трениран за тези успехи от Красимир Туманов, беше приет в малката Зала на слава - тази за плуването в открити води.

 

През май церемонията по 54-ия прием на членове на Международната зала на славата във всички плувни спортове ще бъде предшествана от куп събития. Част от тях ще са срещи на величията с деца и граждани, раздаване на автографи, лекции.

„Огромна чест за мен и българското плуване е да бъда приет в Международната зала на славата, където още с влизането виждаш портретите и биографиите на титани като Дюк Каханамоку, Джони Вайсмюлер“, заяви Стойчев пред BGswim.com.

 

 

За САЩ ще пътува със съпругата си Ася Стойчева, която с Богдана Зарева са единствените ни олимпийки в синхронното плуване, както и с две приятелски семейства.

Ще летят за САЩ седмица по-рано, за да може подобаващо да отбележат събитието.

Стойчев, чиято нова мисия е да популяризира леденото плуване (световен шампион в този нов екстремен спорт) в началото на февруари бе специален гост на маратона Санта Фе-Коронда (57 км) по река Парана в Аржентина.

Има 13 поредни участия в състезанието между 1999 и 2011 г., като го е печелил шест пъти, при това - едно след друго (2006-2011). Освен това държи и рекорда за най-бързо преплуване на дистанцията.

Популярността му по това време бе толкова голяма, че в местните заведения на Макдоналдс имаше реклами с неговия лик.

 

Сега зрителите са го молели децата им да го пипнат за късмет.

 

Изпитанието Санта Фе-Коронда е първи кръг за 2018 г. от веригата на международната федерация по плувни спортове FINA Ultra Marathon Swim Series.


Това е най-старото плувно състезание в Аржентина, като тази година на 4 февруари се проведе 44-ото му издание.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: петър стойчев, зала на славата, форт лодърдейл
КоментариDelfina

Спринт
Други новини