БГ EN

Искали да махнат кулата за скокове на ′Мария Луиза′

Така изглежда повече от десетилетие култовата къпалня “Мария Луиза” в Борисовата градина-. Снимка: Василен Димитров
Така изглежда повече от десетилетие култовата къпалня “Мария Луиза” в Борисовата градина-. Снимка: Василен Димитров
09-03-2018 11:18


  

Опит за ремонт на къпалнята “Мария Луиза” в Борисовата градина, която от години стои заключена, са направили собствениците от “Парк Мария Луиза” АД.

Те са внесли инвестиционен проект за текущ ремонт на 15 януари в район “Средец”.

Според него ще бъдат съборени трибуните, кулата за скокове, навеси към заведението и други временни конструкции.


Дейностите са посочени като текущ ремонт по чл. 151 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) и за тях не се изисква разрешение за строеж.


От отговор на главния архитект на “Средец” Жанета Колева обаче става ясно, че всички дейности трябва да бъдат съгласувани с НИНКН, защото Борисовата градина е паметник на градинското и парковото изкуство.


Освен това проектът надхвърля дейности за текущ ремонт, а издаването на виза за проектиране от главния архитект на София е задължително за обекти - недвижими културни ценности.

Проектът трябва да се съгласува и с екипа, разработващ устройствения план на парка.

Заявление за даване на разрешение за ново застрояване е постъпило и в направление “Архитектура и градоустройство”.

Процедурата по изработване на устройствен план обаче спира всякакво строителство. По тази причина заявлението не може да получи положителен отговор, казаха от НАГ.


Оттам обясниха, че според ЗУТ текущи ремонтни дейности могат да се извършват без виза и разрешение за строеж, ако с тях не се засяга конструкцията на сградата и не се променя предназначението на помещенията в нея.


В годините, когато се казваше „Република”. Снимка: "Спомени от Народна република България"

Общинското дружество “Софийски имоти” притежава 41,9% от “Парк Мария Луиза” АД. Решенията обаче се вземат с над 50%. Оказа се, че “Софийски имоти” не са били информирани за намеренията на мажоритарните собственици на смесеното  дружество - фирми, близки до бизнесмена Румен Гайтански. Иначе то е създадено с решение на СОС през 2003 г. между “Софийски имоти” и фирма “Ейнджъл” на покойния вече бос на ВИС-2 Георги Илиев.

В съвместното дружество общинската фирма влиза с непарична вноска - апорт на апетитния имот.

Илиев пък участва с пари. Малко след убийството му през 2005 г. вдовицата му Мая продава дела си в “Парк Мария Луиза” на близки до бизнесмена Гайтански компании. Според Търговския регистър акционерното дружество е собственост на “Софийски имоти”, регистрираната в САЩ “Карплеон” и “Юромарк асет мениджмънт”.

В управата на последната е Николай Проданов, който има общи фирми с Гайтански и представлява “Парк Мария Луиза” АД.


През 2003 г. дружеството е създадено с капитал от 50 000 лв. “Софийски имоти” участва с парична вноска от 24 500 лв., представляващи 49% от капитала, а “Ейнджъл” ООД - с 25 500 лв., или 51%. Още същата година капиталът е увеличен, като “Софийски имоти” апортира къпалнята и Летния театър.

Имотите са на стойност 2 162 400 лв. без ДДС. А частната фирма внася парична вноска от 3 млн. лв. Така след увеличението на капитала “Софийски имоти” остава с 41,96%, а “Ейнджъл” с 58,04%.


През 2010 г. мажоритарните собственици пратиха писмо с инвестиционна програма и предварителен план за развитие. Тогава плановете за ремонт бяха за 33 410 000 лв.

 

Източник: 24 часа, Даринка Илиева

 

Вижте как изглежда сега и преди „Мария Луиза“. Историята на култовата къпалня

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: “Мария Луиза”, Борисовата градина
КоментариDelfina

Спринт
Други новини