БГ EN

Японски печат за плувна кожа

31-03-2018 09:54 | BGswim.com

 

Традиционната рубрика за татуировките и плувците на шампиона Димо Вулев този път е поверена на колегата му от ANONYMOUS TATOO SOFIA Момчил Генов. Специалист по японските рисунки разяснява кои са най-популярните тамошни рисунки и как изкуството и митологията се преплитат върху кожата на спортиста.


Водата е един от най-често срещаните елементи в японските татуировки. Символ на живот и постоянна промяна, тя е не само фон, но и среда, без която сюжетите не могат да се развият. Често пъти под формата на вълни, чиято раздвиженост допълва идеално формите на човешкото тяло, водата е дом на много японски животни или митологични същества.

Сред популярните водни образи е шаранът (кой). Символ е на борбеност, тъй като според легендата плува срещу течението и стигайки извора се превръща в дракон. Сомът (намазу), спящ на дъното и предизвиква земетресенията, с които Япония е печално известна, също е често татуиран. Според легендата, трябва да бъде затискан с камък или тиквена кратунка).Третата най-популярна риба - златната (кингьо, на горната снимка). Символ е на просперитет и носеща добър късмет.

Раците, октоподите и костенурките също са част от популярните образи в японските татуировки.Наред с други водни обитатели, които познаваме си заслужава да се споменат, някои от характерните японски демони, обитаващи водоеми. Така например каппа или каватаро.

Според вярванията това е изчезнал гигантски японски воден гущер, които отвлича и дави деца. Яде краставички и не може да напусне водната си среда без да сипе в дупката на главата си малко вода, която грижливо да пази със шапчица...ако тя се разлее, каппа умира.

 

На много места в Япония в опит да се запази уважението към традиционните вярвания все още има знаци, поясняващи наличието на подобен демон във водоема.Ами драконът?


Той също често пъти бива поставян във водна среда, разбира се заобиколен от типични за нея растения.

* Татуировките не са на ANONYMOUS TATOO SOFIA, а референции, за да придобиете по-ясна представа.

Момчил Генов, специално за BGswim.com

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: татуировки, плуване, Димо Вулев, Момчил Генов
КоментариDelfina

Спринт
Други новини