БГ EN

Първата стъпка в акваристиката е с живородните рибки

Черната молинезия е сред най-разпознаваемите живородни рибки
Черната молинезия е сред най-разпознаваемите живородни рибки
01-04-2018 12:25 | Венелин Кьосев

 

Доктор Венелин Кьосев е най-новият автор в BGswim.com. В собствена рубрика страстният акварист ви запознава с тънкостите в отглеждането на рибки и водни обитатели в домашна обстановка. Чрез препратки към историята разбулва за неизкушените един нов свят.  Настоящата тема в рубриката му „Венко Кьосев- Докторът на рибите” е посветена живородни рибки.

Всички любители на аквариуми са започвали своето наблюдение над водните обитатели с някои от техните представители.

Живородните рибки наброяват над 160 вида.

Всъщност терминът живородни не е правилен. Рибките се излюпват от хайвер, като всички останали, но оплождането е „вътрешно“ и оплодения хайвер се развива в корема на женската. Когато малките са достатъчно „зрели“, за да се излюпят, майката снася хайверните зрънца и те се „раждат“ и започват веднага да плуват.Разбира се новородените рибки са съвсем малки и приличат по-скоро на попови лъжички, отколкото на възрастните си родители, но при правилно хранене за седмици придобиват нормална форма и се оцветяват.

Интересното при тях е, че веднъж оплодена женската може да роди 6-9 пъти. 


Продължителността на живот при тези рибки не е голяма – 3 г. при мъжките до 4 при женските. Те са много желани от всички начинаещи, а и не само начинаещи акваристи.

 

Естествени водоеми, в които се срещат са тези в Барбадос, Бразилия, Гвиана, Холандски Антили, Тринидад и Тобаго, Американски Вирджински острови.

 

 Гупи

В аквариуми се срещат на всички континенти, разбира се без Антарктида. Рибките са миролюбиви и много пъстри.

 

Срещат се във всички цветове на дъгата, както в един цвят, така и със смесени нюанси. Изключително лесни за размножаване и отглеждане.

 

Това за мен са любимите ми рибки. Макар да гледам рибки повече от 34 години, тези малки пъстри приятели и до ден днешен присъстват в моите сладководни аквариуми.


Трябва да отбележа, че понякога проявяват и канибализъм, особено при по-слабо залесени аквариуми, където новородените мъничета не могат да намерят убежище и когато възрастните не се хранят редовно.

Малцина обаче знаят, че тези рибки са изключително издръжливи – те предпочитат твърда вода и могат да понесат дори морска вода.

Ще ви споделя, че сега провеждам малък експеримент – увеличавам постепенно солеността на водата в аквариума с на моите гупи. Целта е да достигна океанска соленост и да опитам да ги приобщя към моите соленоводни любимци. В някоя от следващите статии ще споделя резултат от експеримента. Надявам се да не ядат корали.


Та като стана въпрос за храната - част от менюто им е растителна.  В аквариума те остъргват стъклата и изяждат зелените водорасли и така ги предпазват от зеленясване. При добра селекция можете да получите невероятни окраски на вашите любимци.

Имах период, в който отглеждах изключително гупи. Експериментирах няколко години и получих невероятни екземпляри в наситено синьо, ярко жълто и най-трудно беше с черния цвят.

 

Успях обаче да получа поколение великолепни екземпляра само с наситен черен цвят, както на опашката, така и на тялото.

 

 

Половете при гупите се различават много лесно.

Мъжките са по-дребни издължени и много по пъстри от женските. Освен това женските са и по заоблени и по-едри.


Друг желан представител на живородките е хелера. Тези рибки са в наситен червен цвят, като често могат да се видят с черни плавници. Хелерът се среща в дивата природа в Мексико, Гватемала, Панама и Антилските острови.

Както за хелерите така и за гупите температурата на водата трябва да е 23-28 градуса Целзий.

Характерно за хелерите, е че могат да сменят пола си.

Когато в аквариума са само женски, една от тях се превръща в мъжкар и така възможността за размножаване се запазва.

 

Половият диморфизъм е ясно изразен. Аналната перка е удължена при мъжките, докато при женските е с форма на триъгълник. При кръстосване с плата или молинезия – други живородки се получават много интересни екземпляри, които са много устойчиви и плодовити.

Това са рибки, които са много лесни както за отглеждане, така и за размножаване.Плата

 

Хранят се дафнии, тубифекс, замразена храна, храна на люспи. Аз лично съм ги хранел и с трохи, когато съм забравял да купя храна. Много забавни и красиви.

Препоръчват се за начинаещи акваристи. Напредналите акваристи ги ползват за селекциониране на интересни окраски и съм ги срещал многократно при изложби и представителни аквариуми.

Забавлявайте се като наблюдавате поведението на тези любимци във вашия аквариум, а защо и вие да не направите експеримент със селекцията им.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Живородните рибки
КоментариDelfina

Спринт
Други новини