БГ EN

Разследват пластмасата в бутилираната вода

снимка: food.ndtv.com
снимка: food.ndtv.com
01-04-2018 12:52

 

Световната здравна организация започва проучване за потенциалния риск за здравето от наличието на микрочастици пластмаса в бутилираната вода, съобщи Би Би Си.


Поводът е мащабно разследване на журналистическата организация Orb Media, при което бил анализиран химическият състав на бутилираната вода на 11-те най-големи световни брандове – 250 бутилки, произведени в 9 страни. В почти всички имало частици пластмаса.

Тестовете са направени в университета на щата Ню Йорк.


Проблемът не е да посочим една или друга конкретна марка вода. Изследването показа, че това се отнася за всички. Пластмасата стана един от най-разпространените материали, които използваме. Сега тя прониква във водата и в други основни продукти, които използваме, коментира професорката по химия Шери Мейсън, ръководител на анализа. По думите й показателите не са катастрофални, но предизвикват загриженост.


Към момента няма доказателства, че микрочастиците пластмаса могат да навредят на здравето дори при редовен прием, но ефектът им още не е проучен напълно.


В развиващите се страни, където водата от кранчето може да е негодна за пиене, експертите съветват, както и досега, да се пие бутилирана вода.


Разследващите журналисти са се свързали с производителите на различните марки и всички заявили, че продуктът им отговаря на най-високите стандарти за качество и чистота.


Някои от компаниите отбелязали, че дори в развитите страни понякога липсват санитарни норми за допустимото ниво на микрочастици пластмаса във водата и не са разработени универсални процедури за тестове на този параметър.


Миналата година екипът на професор Мейсън откри при подобно изследване микрочастици пластмаса и във водата от водопровода, в морски продуктите, в бирата, морската вода и дори във въздуха.

 

Източник: manager.bg

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: вода, бутилирана вода, пластмаса
КоментариDelfina

Спринт
Други новини