БГ EN

Човек на BGswim най-добър сред спасителите

Димо Вулев взе 5 отличия на турнира в Благоевград, най-много от всички участници. Снимки: Лили Петкова и Василен Димитров
Димо Вулев взе 5 отличия на турнира в Благоевград, най-много от всички участници. Снимки: Лили Петкова и Василен Димитров
16-04-2018 11:09 | Василен Димитров

 

Димо Вулев, който списва рубрика в BGswim.com, стана най-добрият сред водните спасители на турнира „Ичко Войвода“, състоял в Благоевград.

На 50-метровшя басейн в комплекс „Пирин“ софиянецът спечели две индивидуални надпревари, взе общо 5 медала и помогна на БЧК-София за третото място в генералното класиране.

Битката между 19 клуба от страната и БЮР Македония спечели домакинският тим GD Sport.

Общо 170 участници скочиха във второто издание на турнира по водно спасяване „Ичко Войвода“, организиран от областния съвет на Български червен кръст и със съдействието на местната община.

Димо Вулев, който е многократен медалист от състезания по плуване и водно спасавяне, участник на световни и европейски първенства, води рубриката BGswim.com за татуирането и плувните спортове. Любопитното е, че именно той изрисувал двама от членовете на щафетите на БЧК-София.

Втори в индивидуалното класиране при мъжете стана Георги Сейменов от бургаския клуб Започни да плуваш. Спринтьорът от Велинград се стяга за осмата си титлата във Велико Търново след месец.Тройката оформи държавният и балкански шампион в дългите кроулове Петър Божилов (Атомик, Козлодуй), който взема медал от поредното си предизвикателство. Участва на плувни маратони, акватлон, триатлон. Божилов бе с ключов принос за второто място на Атомик в генералното класиране.

При дамите битката за разпределението на медалите беше между опитни и познати състезателки във водното спасяване. Спечели Мария Златкова от Започни да плуваш, която също е автор в BGswim.com.


Втора е Ивет Шумкова (КПС Черно море, Варна) а трета Симона Палазова, който помогна на Натасио (София), за петото място.Призьорките при дамите, нградени от Наталия Стоянова - един от двигателите на водното спасяване у нас

Призови тройки имаше в общо четири възрасти. Най-малките бяха на 11-години и наравно с големите спасяваха тежки манекени и вадеха с въже „давещи“ се.

Участваха отбори от Благоевград, Сандански, София и София - област, Варна, Велико Търново, Смолян, Севлиево, Академия на МВР, Добрич, Русе, Бургас и Битоля - Македония.

 

 

„Целта ни е да приобщим повече клубове към идеята за състезателното водно спасяване. Да видят, че то не се изчерпва само с общата представа за спасители на плажа, а че е много тежък, но красив спорт, който може да разнообрази тренировъчния процес на плувците. Амбицията ни е в следващите години да включим още дисциплини“, заяви Боряна Стоймирова от областният съвет на Български червен кръст.

„Добрата организация и масовостта на този турнир в Благоевград показва, че вървим в правилна посока и можем да върнем позициите на състезателното водно спасяване. В момента такива състезания се провеждат само в Благоевград, Велико Търново и Варна, но засилващият се интерес е обнадеждаваща индикация, че примерът може да бъде последван. Такива турнири освен емоция са и много полезни, защото показват практичното плуване в най-чистия му вид“, коментираха пред BGswim.com двете абсолютни световни шампионки Теодора Томова и Емилия Юрукова. 

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: водно спасяване, БЧК, Благоевград, Димо Велув, Петър Божилов
КоментариDelfina

Спринт
Други новини