БГ EN

Какво да правим, ако детето не обича вода

27-04-2018 10:01

 

Водата е най-доброто решение срещу обезводняване, особено когато навън температурите се качват. Някои деца обаче категорично отказват да пият, защото просто не харесват вкуса на водата. Има няколко начина да накарате детето да пие повече или поне - достатъчно.


В моето детство съветът да се пие вода не се повтаряше често и като че не беше така актуален. И аз израснах, без да пия вода. Пиех подсладена напитка с вкус на череша (cherry Kool-Aid – популярна напитка в САЩ).

Не качих наднормено тегло, не станах дебела от тези напитки със захар, но за сметка на това имах много кариеси. И тъй като никога на заобичах вкуса на водата, днес пия на сила.

Сега, когато на свой ред и аз имам собствени деца, знам, че да харесаш вкуса на обикновената вода, е нещо, което нещо се учи. Моят по-голям син обича вода и пие с всяко хранене, докато малкият може да погълне бутилка мляко или плодов сок (ако го оставя). Аз естествено не разрешавам, защото знам, че за децата е важно и трябва да пият вода, както и да ограничават соковете и всякакви други подсладени напитки.

Дори е разумно да се ограничи прясното мляко и да спазват препоръчаното от лекари количество  за съответната възраст.


Много родители обаче се нуждаят от помощ и съвет как да насърчат детето да пие повече вода. Защото статистиката, която има за САЩ е шокираща. Тя сочи, че

 

едно на всеки четири деца и подрастващи въобще не пие вода

Това може да се дължи на факта, че в училище достъпът до питейна вода е ограничен (не се предлага дори в училищния бюфет), както и на това че родителите не консумират достатъчно вода в къщи, коментира изследователят Адам Сиъл, от университета в Арканзас. Той публикува проучване, което доказва: деца на възраст 8-14 години, които пият често вода и мляко, са много по-добре хидратирани (отчетено с анализ на урината) в сравнение с тези, които консумират сокове и газирани напитки.

За доброто оводняване на организма е нужна вода. Тя трябва да замести подсладените напитка, които допринасят за наднорменото тегло, а оттам и за проблеми с високо кръвно.

И, ако вашето дете, както и едно от моите, не обича вода, може да пробвате с тези няколко хитрини:


1. Предлагайте вода, когато детето е жадно


Опитвам се навсякъде да има на разположение кана или шише с вода. Оставям я на масата. Гледам да има вода, когато синът ми изгаря от жажда, за да направи асоциация, че тя е напитката, която утолява жаждата му. И, разбира се , много му говоря и обяснявам, че водата е най-доброто решение, когато си жаден.


2. Разрешете и газирана


Не смятам, че газираната, ако е без подсладител, вреди. И понякога разреждам натуралния сок с газирана вода.

Опитвам се обаче децата да не се пристрастят към газираното. Има вече доказателства, че някои газирани напитки, намаляват pH до такава степен, че увреждат емейла на зъбите и ги правят уязвими.


3. Вие си добавете аромат


Вместо да купувате ароматизирана вода, може да си направите сами в къщи, като добавите парченца плод. Децата се забавляват да пият този микс. Според вкуса, може да сложите лимон и замразени малини или пък краставица и резенчета лимон.

Една прекрасна според мен напитка се получава, ако в чашата сложите парченца манго. Ако обаче детето не обича водата да прилича на компот, просто добавете няколко листа мента и лед.


4. Да си носи бутилка в училище


Добре е винаги да има шише, пълно с вода. А да не разчита, че ще пие от чешмите в училище. Фактът, че носи шишето в чантата, ще подсеща детето да пие.


И накрая, не е излишно да кажа, че примерът, който вие давате на детето като пиете често и редовно вода, е по-силен аргумент от всички дадени дотук съвети.

Така че вкъщи пийте вода между храненията и заедно с яденето.

 

Източник: Новите родители

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: здраве, вода, деца
КоментариDelfina

Спринт
Други новини