БГ EN

Първите уроци по плуване за бебето (видео)

04-05-2018 16:28

 

Още от 6 месеца може да започнете да водите детето на басейн. Единствено не пропускайте да следите имунизационния календар.Терморегулацията на малкот о бебе не е добра, бързо се прегрява и охлажда, и лесно може да се простуди, дори, ако водата е с температура 30 градуса.

То е особено уязвимо от течението при изваждане от водата и докато го преобличате.


На 2 години


Заради риска от простуда е по-разумно с уроците по плуване да започнете по-късно – когато х лапето навърши 2 години.На тази възраст то вече може да остане във водата 10-15 минути, без кожата му да настръхва.

 

На 5-6 години


На тази възраст детето вече е достатъчно голямо и активно във водата – движи се, изпълнява наставленията на треньора. И престоят във вода вече може да е 30 минути и повече.


Надуваемите възглавнички не са решение


Ако детето не е с треньор, а го учите вие, внимавайте с безопасността. Ако сложите на детето надуваеми възглавнички на ръцете, имайте предвид, че и вие трябва да сте във водата, а не да го наставлявате от борда на басейна. Тези приспособления не гарантират 100% безопасност.

Много по-надеждни са жилетките и коланите с полиуретанова пяна, които поддържат тялото над водата и не пречат на движенията.

 

Очила

 

За първите уроци очила не се нужни, твърдят специалисти. Добре е детето да усети водата и да се запознае с новата среда. То ще открие, че водата дразни очите, и само ще поиска да сложи очила, ако е в басейн. А в морето, ще е по-внимателно и готово да се срещне с вълните.


То стои не плитко, близо до парапета


Това не трябва да отслабва вашата бдителност. Малкото дете може да се удави и, когато во дата е 20 см.Затова е добре да му обясните общите правила за безопасност и да следите дали ги следва.


- да не тича около басейна. Там плиска вода, плъзгаво е и детето може да се спъне и да падне във водата.


- да не се отдалечава от вас – така че винаги да го държите под око.


Наблюдавайте детето


За него всеки басейн е с размерите на океан – огромен. Без значение как вие преценявате това, за него басейнът е много по-голям от ваната в къщи. И го плаши.


Затова се опитайте да ограничите тази безкрайност. Застанете пред лицето на хлапето, така че повечето вода да остава зад гърба ви. Или, ако е възможно, с някакво приспособление му заградете малко пространство, в което то да се чувства спокойно и по-сигурно.

 

То се страхува, че с крака не усеща дъното?


И първият му въпрос е: „А тук има ли дъно?“

Не го насилвайте. Дайте му време. Може би следващият път, ще събере повече кураж или желание.


Няма календар, който да ви показва какво е темпото, с което детето ще се отпусне във водата. Няма и рецепта. И не е разумно да си поставяте срокове и цели. 

Ще го стимулирате, ако уроците са като игра. Сложете плуващи играчки пред него, за да се опитва да ги достигне или да ги намери на дъното.


Първата задача е да свикне с вода и да преодолее страха си. Това зависи от самото дете, от мотивацията и от желанието му.

Каквото и да правите, обучението по плуване започва около шестата година – тогава психомоторното развитие е на определена зрелост и то има възможност да се съсредоточава.

Източник: Новите родители

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: бебета, плуване за бебета, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини