БГ EN

Когато ЦСКА доминираше

Любо Бонев с ватерполния отбор на ЦСКА през 1979 г. Снимки: личен архив
Любо Бонев с ватерполния отбор на ЦСКА през 1979 г. Снимки: личен архив
05-05-2018 07:05 | Любо Бонев

 

Днес ЦСКА празнува 70-ия си юбилей и по този повод Любо Бонев – един от изявените ни състезатели по водна топка, пише в рубриката си  в BGswim.com за годините като армеец и как славният клуб доминираше спорта.

 

Честит 70-годишен юбилей на ЦСКА! Въпреки че съм юноша на Локомотив, а по душа съм славист, аз прекарах най-успешните си години като ватерполист (от 1981 г. до 1986 г.) в ЦСКА-Септемврийско знаме.

 

По онова време много клубове имаха добри ватерполни школи: Локомотив, Левски-Спартак, Славия, Черно море... Но ако един играч искаше да продължи да играе водна топка на най-високо професионално ниво в България, то ЦСКА беше отборът.Любо Бонев като офицер в ЦСКА

Обаче не всеки имаше този късмет. Разбира се, ЦСКА, като армейски клуб, имаше едно предимство пред останалите отбори, най-вече в мъжките спортове: спортната рота. Тогава навършилите 18 г., подлежахме на военна служба и въпреки, че и други клубове, като Левски-Спартак, Славия и Локомотив, имаха спортни роти, ЦСКА беше номер едно в „драфта“.


Ако си харесаше някой състезател, в който и да е вид спорт и той трябваше да влезе в казармата, нямаше начин да отиде в друг отбор без съгласието на ЦСКА. По този начин клубът си осигуряваше за 2 две години (времето на военната служба) най-добрите играчи между 18 г. и 20 г.Мъжкият отбор на ЦСКА шампион и носител на Купата на България през 1986 г. Мястото е басейн "Червено знаме", година след домакинството на европейското първенство по плувни спортове. Днес комплексът тъне в разруха

 

След казармата треньорите преценяваха кого да оставят в отбора и кого - не. От тези, които оставаха, повечето ставаха офицери от армията. Това означаваше най-високите заплати, редица преимущества, но и пълен професионализъм и дисциплина.


Клубът беше структурно отлично организиран, както трябва да бъде. Всеки спорт, или група от спортове, имаше методически отдел, който следеше работата на треньорите, изпълнението на годишния тренировъчен план, който те подготвяха в началото на всеки сезон. 

Съмнявам се, че сега някой прави планиране на подготовката, особено във водната топка.

Тренирахме двуразово и почти нямаше случай някой да закъснее за тренировка, да не говорим за безпричинно отсъствие. Имахме възможно най-добрите условия за тренировка и подготовка по онова време.


Мъжкият отбор на ЦСКА по време на турнир в Киев (СССР)

Ходехме редовно на турнири и лагери в чужбина, участвахме всяка година на европейските турнири, а второто място на републиканското се отчиташе за провал.

През шестте ми години в ЦСКА станахме шест пъти шампиони на България и може би четири пъти носители на Купата на България.Отборът от 1984 г.

В различните години имах щастието да играя в един отбор с Матей Попов, Тони Парталев, Петър Костадинов, Васко Нанов, Асен Денчев, Жоро Господинов, Кольо Райков и всички от моето поколение. Все играчи от европейско ниво. 

А когато ходехме в клуба, който беше на стадион „Народна армия“, в коридорите се разминавахме с олимпийски и световни шампиони.

Това беше ЦСКА тогава!

А сега какво е?

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: цска, водна топка, история, любо бонев
КоментариDelfina

Спринт
Други новини