БГ EN

Спасителите с демонстрация на новия басейн в Бургас

снимки: Мая Антонова и Мария Златкова
снимки: Мая Антонова и Мария Златкова
08-05-2018 15:28 | Мария Златкова

 

 

За откриването на новия басейн „Парк Арена ОЗК“ в Бургас организаторите готвят демонстрация по плуване, артистично плуване и водно спасяване.

Събитието ще се състои  на 11 май (петък).

Ден преди да заминат за ХVII-тия турнир по водно спасяване „Любен Кантарджиев” във Велико Търново, състезателите на единствения регистриран клуб в България по плуване и водно спасяване - Започни да плуваш, ще представят няколко от дисциплините по водно спасяване на басейн.


Целта е популяризиране на този спорт у нас и превенция на водния травматизъм сред подрастващите.


Новият 50-метров басейн отговаря напълно на изискванията на международната федерация по водно спасяване (ILS) за провеждането на първeнства от световен ранг.

Съоръжението има 1200 седящи места, а дълбочината е от 2 м до 3 м в най-дълбоката му част. Специалните прозорчета за подводно наблюдение ще са от огромна полза в дисциплините по водно спасяване, където се изисква манекенът да се вземе от дъното, предаване на манекена и др.


Местоположението му в близост до морето го прави достъпен и за провеждане на плажни дисциплини, като  състезания с борд, каяк, бийч флаг, плуване в открити води и други атрактивни дисциплини от този спорт.


Единственото европейско първенство у нас, на което България е домакин е именно в Бургас през 2002 г., където младежите ни завоюваха един златен, шест сребърни и три бронзови отличия и се класира на трето място в комплексното класиране.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: водно спасяване, бургас
КоментариDelfina

Спринт
Други новини