БГ EN

Тони Парталев – бонвиванът на ватерполистите

Тони Парталев с Любо Бонев (дясно) по време на Световната купа в Лонг Бийч, САЩ през 1981 г. Снимки: архив Любо Бонев
Тони Парталев с Любо Бонев (дясно) по време на Световната купа в Лонг Бийч, САЩ през 1981 г. Снимки: архив Любо Бонев
19-05-2018 00:40 | Любо Бонев

 

На 19 май един от моите най-добри приятели щеше да навърши 60 г. Въпреки, че си отиде от този свят твърде млад, аз все още го чувствам тук, до мен и се сещам за него много често. И много ми липсва.


Тони Парталев беше един от моите идоли в юношеските ми години, както в басейна, така  и извън него. Заедно с Асен Денчев, Ицо Благоев, Васко Нанов, Григорий Щерев, Цецо Неделчев, Жоро Господинов, Ото Нинчов бяха едно забележително поколение играчи (и известни софийски „гъзари“), които записа осмо място на европейското  първенство за младежи в Будапеща през 1978 г., което беше най-доброто класиране до онзи момент на такъв форум.

Затова всички по-малки ватерполисти зяпвахме, когато някой от тях се появеше на басейна.

Опитвахме се да им подражаваме във всичко – от играта до начина на обличане и говорене.


Измежду всички тях, Тони беше може би най-колоритната личност. Винаги правеше всичко възможно, за да е центъра на вниманието. Тогава ние, по-малките от него, слушахме „раздувките“ му с отворена уста, макар и да знаехме, че повечето от тях бяха „художествена измислица“.С отбора на ЦСКА на първа страница на емблематични вестни „Старт“. Тони е на долния ред най-вдясно, с топката

Бяха много увлекателни и до сега се спуквам от смях с някои от тях. Той самият понякога сам си вярваше на историите, които разказваше, но никога не го правеше с лошо чувство.


Няма да ви разказвам какъв беше като играч. Само ще отбележа, че е един от малкото български ватерполисти, участвали на олимпийски игри.


Познавах го от много време, но истински се сприятелихме, когато през есента на 1980 г. отидох да играя в ЦСКА. Тогава той беше един от най-опитните в отбора, а аз един от най-младите.

Взе ме под „крилото“ си и започна да ме „отваря“ - петък вечер в „Чехите“, събота вечер в „Руския клуб“ или „Панорамата на София“, след това в бара...

 

В Лонг Бийч, на Световната Купа 1981 г. с Цецо Неделчев, Жоро Господинов и Асен Денчев. Тони е най-вдясно


Научи ме да пуша “Benson & Hedges” и “555”, да пия „гроздана-марихуана“ и ме водеше на безспирните купони в мансардата на художника-приложник (почти вълшебник!) Илийката Камбуров.

Ако аз бях Ян Бибиян, той беше Дяволчето Фют, което ме подстрекаваше да опитам от изкушенията на сладкия софийски нощен живот от 80-те години.С отбора на ЦСКА на първа страница на емблематични вестни „Старт“. Тони е най-отпред вдясно

 

В последствие съдбата ни раздели. Той отиде да играе в Локомотив и по този начин станахме съперници, но само в басейна. Не зная какво съм научил от него за водната топка, но със сигурност през тези години ми е показал много неща от живота.


Това беше Тони Парталев, може би най-големият бонвиван между ватерполистите и най-добрият ватерполист между бонвиваните!


Когато чуя някоя песен, почти винаги я асоциирам с някого. “I can get no (satisfaction)” я свързвам с Тони, беше му една от любимите.

В твоя чест, приятелю, където и да си! Честит рожден ден!
 

 

 

  

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: тони парталев, любо бонев, история, водна топка
КоментариDelfina

Спринт
Други новини