БГ EN

Полякът, който прекосява океани с каяк

Снимка: relaxandrelease.co.uk
Снимка: relaxandrelease.co.uk
02-06-2018 10:25

 

Приключенец е една от най-точните думи, с които можем да опишем 71-годишния Александър Доба. Полякът е каякар и е известен с пътуванията си в открити води, които той превръща в постижения.

Прекосяване на Атлантическия океан

През 2010 г. Доба прекосява Атлантическия океан със своя 7-метров морски каяк. Това е най-дългата експедиция с каяк в открити води, правена някога. Освен това той изминава 5394-километровото разстояние без да разчита на допълнителна лодка, а само на собствената си сила – постижение, което не се е случвало преди това.

Александър завършва пътуването си за 99 дни. Още по-впечатляващото е, че когато се случва всичко това, полякът е на 65 години.

През 2013 г., когато вече е на 67, каякарът отново предприема мащабна експедиция. Този път той тръгва от Лисабон, откъдето започва пътуване, което прекосява най-широката част на Атлантическия океан. То трае 196 дни. За това време приключенецът изминава над 10 хиляди километра, които го отвеждат до бреговете на Флорида.

Приключенец на годината

Разбира се, постиженията на Александър Доба не остават незабелязани. През 2014 г. той е избран за един от Приключенците на годината на National Geographic.

Други постижения

Биографията на поляка е дълга и затова няма как да подминем и другите му впечатляващи постижения. Малко по-назад във времето, през 1999 г., той изминава 4227 км за 80 дни със своя каяк в Балтийско море.

През 2000 г. поема от полския град Полице и гребе в продължение на 101 дни и 5369 км до норвежкия град Нарвик. А през 2009 г. изминава 2000 км за 41 дни по езерото Байкал.

Снимка: www.popularmechanics.com


Освен всичко изброено досега, Александър Доба е скачал 14 пъти с парашут, а друг любим негов спорт е колоезденето.

Настоящето

Понастоящем полякът е на 71. Това обаче не го възпира да изостави каякарските приключения и да впечатлява с резултатите, които постига. През септември 2017 г. той завършва третото си трансатлантическо пътуване, което започва от Оушън Каунти в Ню Джърси (САЩ) и завършва във Франция. Времето, което прекарва в открити води, са 110 последователни дни.


А за да научите още интересни неща за поляка, вижте следващото видео:

 

Източник: 360 градуса

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Александър Доба, каяк, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини