БГ EN

Рекордьорка изгоря с допинг за 4 г.

Добромира Иванова държи четири национални рекорда. Снимки: Евгени Цеков, sportsgallery.eu
Добромира Иванова държи четири национални рекорда. Снимки: Евгени Цеков, sportsgallery.eu
07-06-2018 16:06 | Василен Димитров

 

Плувната рекордьорка Добромира Иванова е уличена с положителна проба за допинг. Състезателните права на красивата бургазлийка са спрени за 4 години.

Суровото наказание на състезателката на ПК Бриз е определено от Антидопинговата и Дисциплинарна комисия към Български олимпийски комитет (БОК).

Официално потвърдено и с решение на УС на Българска федерация по плувни спортове (БФПС) на заседание от 22 май.

Преди това 24-годишната Добромира Иванова, която е национална рекордьорка на 100 м бътерфлай и участничка на европейски първенства, последното в Лондон 2016, е била изслушана, признавайки провинението си.

Наказанието е влязло в сила със задна дата - 19 април 2018 г. Към този срок се приспада периодът на временното спиране на състезателните права на Добромира Иванова.

Добромира Иванова е дала положителна допинг проба по време на държавния шампионат на 25 метров басейн в София през декември 2017 г. Тогава бе далеч от възможностите си.

Наказанието е първо за състезателката.

 

„Случаят е изключително неприятен не само за нея, но и за българското плуване като цяло и Добромира ще си понесе последствията. Момичето призна, че поема  изцяло вината, действала е самостоятелно, вземайки препарат от групата на най-тежките забранени вещества и поради тази причина наказанието й е за 4 години. Заяви, че е имала някакъв психологически проблем и затова е действала по този начин. Приема решението и ще си понесе последствията“, заяви пред BGswim.com Георги Аврамчев председател на БФПС.


Допълни, че в тази връзка предстои на конгрес на ФИНА (Международната федерация по плувни спортове) да затегне мерките за употреба на допинг, наказвайки не само състезателите, но техните треньори и клубове.

„Положителната проба на Добромира е дадена през декември. А тя преустанови активен тренировъчен процес при нас още през юли, като след това замина да работи във Великобритания. През декември, на въпросното първенство, тя пристигна в България ден преди състезанието и си замина след това. Резултатите и бяха слаби. Аз не съм уведомен за случая, но доколкото разбрах, в урината и е открито наркотично вещество“, заяви пред BGswim.com треньорът на Добромира Иванова до миналото – Янчо Стойчев.

Подчерта, че рекордите й направени преди това си остават, тъй като всички проби за допинг са отрицателни.

„Аз, като треньор и педагог, осъждам такова поведение и се разграничавам тотално. Надявам се и Добромира да си вземе поука. Призовавам също така и от когото зависи, да излезе с декларация какъв е бил препаратът в урината на Добромира, за да прекъсне всякакви свободни съчинения на скучаещи драскачи“, допълни Янчо Стойчев.

Към днешна дата Добромира Иванова държи четири национални рекорда при жените – на 50 и 100 м бътерфлай на двата басейна.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: добромира иванова, допинг, скандал, плуване, бппс, бриз, бургас
КоментариDelfina

Спринт
Други новини