БГ EN

Разплуването след тренировка

10-10-2019 14:35 | Деян Гечев

 

Разплуването е онази добре позната, лека и приятна част от тренировката, която предвещава нейния край. След дългата и тежката серия или след поредната дисциплина на състезанието идва ред на изключително важното разплуване, което оказва съществено влияние върху възстановяването.

Често пъти плувците се втурват директно към душовете, остават да висят по стените или просто претупват разплуването, което е значим фактор в провеждането на всяка една тренировка.В крайна сметка какво е оптималното разплуване, от което можем извлечем най-голяма полза? Зависи от серията, нейната интензивност, обем.

За някои плувци 400 м може да са достатъчни. За други е необходимо по-голяма дистанция.

Резултатите от изследване показали, че са необходими поне 15 мин. разплуване, за да бъде адекватно и смислено. Участвали шестима плувци (3 жени и 3 мъже), които направили серия от 3х100 на 55%, 65% и 75% от максималното им усилие. След нея били подложени на 15-минутино разплуване, а след това на всеки от тях му взели лактат.

Резултатите показали, че плувците ниски стойности след отреденото им разплуване. На следващия ден бил направен същия тест, но без да има разплуване след серията. Нивата на лактат били по-високи в сравнение с предходния ден.


„15-минутното разплуване помага за разсейването на лактата в кръвта в сравнение с пасивната почивка.

Препоръчително е състезателите да разплуват поне за такъв период от време след тренировка или състезание, за да има ефект от него.“


До подобно заключение се стигнало след друго изследване, в което взели участие 16 плувци ( 8 мъже и 8 жени). Направили 6х50 МАХ. Едната група трябвало да разплуват след първите 3х50, а другата почивала без разплуване. Първата група показала по-добри резултати на вторите 3х50, в сравнение с групата, която почивала пасивно.

Освен това нивата на лактат и сърдечен ритъм също били по-ниски.

Третият експеримент отново разглежда предимствата на разплуването пред пасивната почивка. Тук дистанцията, която трябвало да изплуват 15 плувци била 200 м. Част от тях почивали 15 мин. без да разплуват. Другата част имала почивка от 5 мин. и след това разплуване за 10 мин. Лактатът бил взет 5 мин. след пасивната почивка и в края на 15-те мин.

В първите 5 мин. и при двете групи нямала значителна разлика в показанията на лактата. В края на 15-те минути, групата, която разплувала имала с около 30% по-ниски нива от пасивно почиващата.


 „Разплуването допринася за по-бързото разсейване на нивата на лактат в кръвта, което води до по-бързото възстановяване на организма.“


Последното изследване, което ще разгледаме разглежда начинът, по който трябва разплували група от плувци след тренировка. Всеки един от тях трябвало да разплува за 15 мин. по начин, който сметнат за подходящ.


„Плувците, които разплували бавно, без да спират и със сърдечен ритъм между 100-110 удара за минути показали най-ниски нива на лактат.“


От направените заключения можем да стигнем до извода, че разплуването е наистина важна част и нещо, което в никакъв случай не трябва да се пренебрегва. Колкото по-добре успеем да възстановим след тренировка, в толкова по-добро състояние ще сме за следващата.

Колкото по-добре възстановим след дадена дисциплина по време на състезание, толкова по-добре ще се представим на следващата.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: тренировка, разплуване, плуване, деян гечев
КоментариDelfina

Спринт
Други новини