БГ EN

ВВС и Евроспорт отразяват световното по гребане в Пловдив

Светла Оцетова води осморката на инспекторите на гребния канал в Пловдив. Снимки: Sport PR Events Managment
Светла Оцетова води осморката на инспекторите на гребния канал в Пловдив. Снимки: Sport PR Events Managment
01-08-2018 09:55 | BGswim.com

 

Екип на Международната федерация по гребане (ФИСА) извърши последна инспекция в Пловдив преди световното първенство по гребане за мъже и жени, което ще се състои от 8 до 16 септември.


Представителите на световната централа констатираха, че  градът и гребният канал са готови за най-голямото състезание.

 

Очакват се над 2400 състезатели, треньори и хора от щабовете, половината от които вече са подали своите заявки.

Окончателните състави на отборите, включително и на българския, ще станат ясни след края на предстоящото европейско първенство за мъже и жени от 2 до 5 август в Глазгоу (Шотландия).

Изчисленият от подобни събития икономически ефект за градовете домакини се равнява на около 10 милиона долара. 


„В Пловдив ще дойдат много състезатели от цял свят и трябва да сме уверени, че всички ще имат добри условия за тренировки, състезания и възстановяване. За първи път ще участват параспортисти, за които ще се наложат допълнителни грижи. Това са сериозни логистични задачи, но ние познаваме успешния досегашен опит на организационния комитет, видяхме усилията, които се полагат за сегашното първенство и вече сме убедени, че то ще бъде много успешно“, заяви Камерън Алън, мениджър на ФИСА. 


Председателят на Организационния комитет на първенството Иван Попов благодари на инспекторите от  ФИСА за добрата съвместна работа.


„От 18 години Пловдив мечтае за това суперсъстезание. Не виждам причини да не получим отново най-висока оценка за работата си. Уверен съм, че пак ще имаме и отлични спортни резултати на най-бързата вода в света – тази на гребния канал в Пловдив“, каза Попов.

Свои изисквания за работа са заявили при акредитацията си телевизионните екипи на ВВС германските ARD, ZDF, Eurosport и БНТ.

За първи път над гребния канал ще лети и ще предава телевизионен сигнал от състезанието дронът на ФИСА. 


„За нас отразяването на световното първенство по гребане ще бъде възможност да покажем Пловдив на широката телевизионна аудитория и да промотираме, че през 2019 година ставаме европейска столица на културата. Ще се възползваме от посещението на президента на МОК Томас Бах, за да направим символична първа копка на втория гребен канал. Новото съоръжение ще е с площ 105 декара, ще бъдат залесени над 650 декара нова гора и бъде построено над 35 декара изкуствено езеро с гнезда за птици. Планира се изграждането да започне през 2019 година и да приключи през 2020 година“, заяви заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков.


На предстоящото световно първенство по гребане за мъже и жени ще бъдат тествани за първи път няколко иновации: автоматична стартова система, видима финална линия чрез българската разработка buble line (мехурчеста линия). 

„Преди състезанието два отбора – австралийският и новозеландският, ще направят две тренировки в коридори с ширина 12 метра – с 0,5 метра по-тесни от досегашните. Тези тестове са по молба на ФИСА.

Целта е състезателите да преценят дали това затруднява гребането им. Ако тестът е успешен, по-тесните коридори могат да бъдат използвани  при предстоящото изграждане на новия гребен канал в Копенхаген“, каза Светла Оцетова, технически директор  на  ФИСА.

Тя съобщи също, че в Пловдив след Световното първенство по гребане ще се проведе годишният конгрес на  FISA, на който ще бъдат издигнати и избрани нови членове – в съвета на организацията и в отделните комисии.

 

България ще бъде представена на световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив от 4 лодки. Това заяви Атанас Димитров, член на УС на Българската федерация по гребане. "Точният състав на отбора ще зависи в голяма степен от представянето на българските гребци на предстоящото европейско първенство по гребане. След бронзовите медали на Борис Йотов и Десислава Георгиева на скиф от Европейското първенство за младежи до 23 години, имаме куража да очакваме отлично първенство при мъжете и жените", заключи Атанас Димитров.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: гребане, световно, пловдив
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини