БГ EN

Гайди посрещат плувците ни в Глазгоу

Снимки: Тони Тончен и wikipedia
Снимки: Тони Тончен и wikipedia
04-08-2018 11:03 | Василен Димитров

 

За първи път в историята шест спорта се комбинират да проведат по едно и също време вкупом европейския си шампионат в един град – най-многолюдния шотландски град Глазгоу.

В мащабната идея са въвлечени плувните спортове, академичното гребане, триатлонът, спортната  гимнастика, колоезденето и голфът. Единствено континенталното първенство по лека атлетика ще бъде в Берлин от идната седмица.

Практически спортовете в Глазгоу не са шест, а девет, защото тези в плувното семейство под шапката на ЛЕН (Европейската лига по плувни спортове) са общо четири – плуване, плуване в открити води, артистично плуване и скокове във вода.Тази изключително находчива и оригинална идея цели да създаде усещането за олимпийски игри и дух в годините, когато не се  провежда форумът под петте преплетени кръга и в същото време да засили интереса към тези надпревари, издигайки ги на друго ниво.

И затова говори фактът, че 40 телевизионни компании отразяват между 8 и 12 часа с картина на живо състезанията.

Глазгоу е идеалното място за провеждането на пилотното издание на този формат на комбинирани европейски първенства, съчетавайки самобитна и вековна култура с постиженията на модерния свят и опита за провеждането на перфектни мероприятия.

В този контекст е решението на домакините  да посрещат още от летището пристигащите спортисти и делегации с гайди, на които свирят мъже с традиционните шотландски полички килт.

Впечатлени са и българските състезатели. Сподели го пред BGswim.com ветеранът и многократен държавен шампион в бруста Лъчезар Шумков.Емоцията описа най-добрата ни състезателка по артистично плуване Христина Дамянова.   

„Хареса ми как домакините искат да се отличат с нещо, да покажат културата си. Усещаш повече къде си. Още при пристигането делегациите са съпровождани до автобуса към басейна от мъж с гайда и шотландска поличка. Зарежда те леко и развеселява. Вдига се настроението. Особено след тежък ден“, сподели Христина Дамянова.

В понеделник (6 август) ще играе съчетанието си от техническата програма на соло.

За състезателката на Валентина Богачева-Хоман и столичния клуб Левски-Спарта 2000 това е второ европейско първенство, след това в Лондон преди 2 г.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: евро 2018, глазгоу, европейскоо първенств, христина дамянова, лъчезар шумков, плуване, артистично плуване
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини