БГ EN

Водна аеробика за всеки

27-08-2018 10:18 | Вероника Налбатска


Най-честите асоциации, когато се чуе „водна аеробика“, са свързани с жени в напреднала възраст и бременни. Границите на водната аеробика далеч не свършват с тези две групи трениращи. Може да я практикуват и  мъже, деца на 12 г. и подрастващи.

Крайна горна граница няма, стига здравословното състояние да го позволява. Подходяща е за любители, но и за професионални спортисти, в зависимост от вида спорт и съгласуването със специализираната тренировъчна програма.

Водната аеробика е приятен и лесен начин да се поддържа тонус, добро настроение и добра фигура. Това е спорт, който съчетава в себе си движения от много други, както и специфични и невъзможни да бъдат изпълнени на сухо упражнения. Тренировката е във вода - може да се играе както със стъпване на дъното, така и без.Протича под музикален съпровод - музика, специално подбрана, за да дава подходящ такт за бързо темпо. Комплексът от упражнения натоварва ефективно цялото тяло. Работи се със съпротивлението на водата. Интензивността се увеличава чрез по-бързо темпо или различни специфични уреди, които допълнително увеличават съпротивлението.


Водна гимнастика за бременни

Клуб по водна аеробика Мария Шпицер има дългогодишна практика в тренирането на бъдещи мами. Самата Мария е въвела водната аеробика в България, докато очаквала голямата си дъщеря.

Не може да се опише усещането да следиш бременността (особено ако бременната жена е дошла да тренира още от самото начало) - да виждаш как коремът расте, да наблюдаваш промените, да подреждаш тренировката спрямо индивидуалните нужди. Хубави мигове.

Кога може да се започнат тренировки? От началото до края на бременността. Задължителна е консултацията със специалиста, наблюдаващ нормалното протичане на бременността. Задължителен е разговор с инструктора преди започване на занятията.

Тренировките се различават и по това в кой месец е бременна жената - споменете и това. Честотата на тренировките е строго индивидуално. Зависи от много фактори - как се чувства бременната жена, има ли друга физическа активност и т.н.

 

Може да започнете с 2-3 пъти седмично и ако се чувствате добре - да увеличите. Наблюдавайте тялото си и го слушайте. Бременността не е период за поставяне на спортни рекорди, но физическата активност е желателна (разбира се, ако няма изрична забрана заради усложнения).

 


Хигиената на басейна

Това е и един от критериите, по който избираме къде да провеждаме часове. Всички басейни, на които имаме тренировки, са добре поддържани.
Дори самите ние (инструкторките) често влизаме да поплуваме или да потренираме водна аеробика.

 

Трябва редовно да се следят нивата на pH и хлор, температурата не бива да е нито ниска, нито прекалено висока. Идеална е в диапазона между 27-30 градуса. Аз лично препоръчвам 28-29 (забелязала съм, че на тази температура бременните се чувстват най-добре).

Какво е нужно преди започване на тренировка?

- консултация с личния ви лекар

- разговор с инструктора

- не тренирайте на празен стомах, но и не преяждайте (хапнете нещо леко час и половина преди тренировка и си носете нещо за след това /плодове, ядки и т.н.)

- пийте вода - дори по време на тренировка

- носете удобен бански, а около басейна ходете със стабилни джапанки;

- слушайте инструктора, но не забравяйте, че по-важно е да слушате своето тяло - сигнализирайте при появата на смущаващи и некомфортни усещания

*Вероника Налбатска е инструктор към клуб по водна аеробика Мария Шпицер, консултант по спортно хранене (Pn1 certified), автор в bb-team.org
Очаквайте материали за водната зумба и аква аеробика за деца!

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: вероника налбатска, водна аеробика, аква аеробика, бременни, здраве
КоментариDelfina

Спринт
Други новини