БГ EN

Най-добрият ни гребец слезе от лодката

Снимки: Gulliver Photos/Getty Image
Снимки: Gulliver Photos/Getty Image
25-08-2018 16:11

 

Ниска заплата и липса на пенсионни и здравни осигуровки са принудили най-добрия ни гребец Георги Божилов да се откаже от спорта.

Преди дни ръководството на федерацията обяви, че 29-годишният софиянец е слязъл от лодката за една година поради лични причини и заради това няма да участва на световното първенство в Пловдив през септември.

 

Божилов отсече, че решението му е перманентно.

 

"На този етап не мисля, че има нещо, което може да ме върне в спорта. Причината за решението ми е финансова. Като национален състезател взимам 900 лева като нямам никакви осигуровки - нито здравни, нито пенсионни. За застраховка за злополука изобщо и дума не може да става.

Федерацията поемаше разходите за лечения на контузии, но това не е достатъчно. Просто не си заслужава трудът, който полагам. Имам жена и дете все пак", каза Божилов.

 

Миналата година първият българин, печелил кръг от Световната купа на скиф, имаше предложение да се състезава за турския Галатасарай, но и там нещата пропаднали.


"Причината бе, че за да се състезавам за този клуб, трябваше да имам турско гражданство, което така и не се уреди. Докато чаках да ми оправят документите, няколко месеца ми даваха заплата. Беше три пъти по-голяма от това, което получавах тук. И трябваше да участвам само на 3 републикански първенства. Обаче нещата не се получиха. Ако всичко с Галатасарай се беше уредило, със сигурност още щях да съм в спорта", казва Георги.

 

В момента животът на Божилов, който на олимпийските игри в Рио стана девети на двойка скул с Кристиян Василев, е поел в коренно различна посока.

 

Гребецът ни е приемчик в новия офис на автомобилната компания "Мото Пфое" на "Ботевградско шосе" в София.

"Финансово наистина е много по-добре, а и имам време за семейството си", признава той.

За момента Божилов не мисли за спорта. "От федерацията много искат да се върна, но не ми предлагат нищо в замяна. Постоянно ми обещават за по-добри времена, в които ще има спонсори. Но всичко остава само на думи", завърши Георги Божилов.


Източник: Меридиан мач

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: георги божилов, гребане
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини