БГ EN

Адвокат преплува Ламанша за два месеца (видео)

31-08-2018 10:29 | Василен Димитров

 

Екоактивист и ултрамаратонец Люис Пю направи най-героичното си изпълнение в защита на каузите, преплувайки Ламанша по цялата му дължина за близо два месеца.

48-годишният адвокат от Плимут навъртя общо 530 км за 49 дни. Това прави по 10 км на ден.

Така Пю стана първият човек преплувал Ламанша по цялата му дължина.

Нашият Петър Стойчев е първият в историята, взел разстоянието от английската част до Франция (Дувър-Кале) под 7 часа.Въоръжен само плувни очила, шапка и  бански, Пю започна ултрамаратонското начинание на 12 юли, за да фокусира общественото внимание върху защитените морски зони около Обединеното кралство и отвъдморските територии.

"Това маратонско плуване беше най-сериозното ми постижение досега, но то не бе с цел стана първият човек, изплувал дължината на Ламанша. Бих го описал по-скоро като протестно плуване“, заяви Пю.


„Исках да подчертая  случващото се в нашите океани и да накарам световните лидери да разберат колко сериозно е и колко бързо нашите океани се променят“, допълни възпитаникът на Кембридж.

Пю, който е роден 5 декември 1969 година в Плимут, но живее в ЮАР, се прочу преди 8 когато направи първото плуване за време на Северния полюс. Искаше да привлече вниманието върху топенето на морския лед на Арктика.

През май 2010 г. той преплува ледниково езеро Помори под най-високия връх на планетата - Еверест, за да привлече вниманието и към загиването  на ледниците в Хималаите, както и въздействието на намалената доставка на вода на планетата оттам.Милиони хора от Индия, Китай, Пакистан, Бангладеш и Непал разчитат на водата, течаща от хималайските ледници. На надморска височина от 5300 м и при 2 градуса на водата Пю преодоля 1 км за 22 минути и 51 секунди. Към днешна дата това е най-високото място за плуване.

За подвига си Пю получи прозвището „Сър Едмънд Хилари на плуването”.

През 2014 г. той стана първият човек завършил в състезателно темпо преплувания в Седемте морета на планетата.  Така той призова нациите за създаването на повече морски защитени зони.

Общи данни за Ламанша

 

    Дължина – 560 км

    Най-малка ширина – 34 км

    Най-голяма ширина – 240 км

    Средна ширина – 158 км

    Средна дълбочина в най-тясната си част – 450 м

    Обща средна дълбочина – 120 м

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: луис пю, екстремно плуване, ламанш, еверест, любопитно, история
КоментариDelfina

Спринт
Други новини