БГ EN

Изводи и препоръки след държавното за ветерани

17-09-2018 08:03 | Иван Цанов

 

Тимът на Ирис (Русе) стана комплексен отборен победител на oържавното първенство по плуване за ветерани с 1461 точки.

 

На второ място завърши Албатрос (Варна) с 1305.5 т. Тройката оформи Мастърс София с 978,5 т.

 

Шампионатът се проведе при отлична организация в Сандански на басейна на Спортния интернат в три полудни в събота и в неделя.

 

При мъжете отборен първенец стана отборът на Ирис с 904 т.

 

При жените купата за първо място спечели съставът на Албатрос със 719,5 т.

 

Знаеше се предварително, че борбата за комплексната отборна победа ще бъде между отборите на Ирис и Албатрос и прогнозите се оправдаха.

 

Защо русенци успяха да победят варненци?

 

Причините са следните: 1. Прецизно подреждане във всички възрастови групи и балансиране на състезателите по пол; 2. Поемане на финансовите разходи на плувците от Русе; 3. Единоначалие и твърдо управление; 4. Провеждане на кратки лагери и предварителна сериозна подготовка, траеща с месеци; 5.

Привличане на ключови състезатели от други населени места, което вероятно ще продължи – има какво да се предложи; 6. Участия на състезания в странство. 

 

Ще добавим, че тимът на Ирис единствен сред българските започва да показва наченки на професионално управление, макар че самият той е още в самото начало на този процес и има още много какво да учи.

 

При другите тимове се работи още по аматьорски – събират се само за ветеранското и след това цяла година се води подготовка на принципа „спасяване по единично“, а и не се управляват отношенията с ветераните, като се забравя, че те трябва да бъдат „коткани“.

 

Само русенци „коткат“ плувците си и са крайни победители.  

 

Специално за BGswim.com архитектът на успеха на Ирис Николай Ханджиев-Стьопата заяви: „Бяхме най-добри и го доказахме. Благодаря на всички от отбора. Нашата сила тепърва ще нараства. Имаме големи планове за бъдещето.“

 

С интерес ще следим бъдещото развитие на най-силният български ветерански тим.

 

Наред с отборите-колоси в Сандански видяхме и други добри тимове, които не бяха многобройни, но разполагаха с отлични състезатели: Сливен, Вихрен, Смолян и Траяна.

 

Имаше състезатели, които спечелиха по 9 златни медали – като най-известен сред тях бе Петко Главинов от Ирис иначе от Велинград.

 

Като че ли е назрял моментът да се въведат входни времена за участие в държавното първенство.

Последното не е екскурзия, а състезание. Имаше плувци, които едвам завършваха дистанцията, като дори се притесних да не потънат във водата, а стилът им беше за учебник под наслов „Как не трябва да се плува кроул, гръб, бруст и бътерфлай“.               

 

Иначе основният проблем на българското ветеранско плуване е управленски – то не притежава своя собствена организация, която да администрира и насочва неговото развитие напред.

 

Опцията, то да е под шапката на Българска мастърс федерация не е добра, тъй като тя не разполага с достатъчен бюджет (само около 80 000 лв. за всички спортове за година), а и трудно се ориентира в хаотичната джунгла на разнообразните ветерански спортове.

 

Българска федерация плувни спортове трудно се оправя с нормалното плуване, камо ли да й се прикачат и ветераните, а и честно казано – изобщо не се интересува от тях.

 

Остава единствената възможност – собствена ветеранска федерация само за плуване. Българските закони не пречат на конституирането на такава федерация, дори го насърчават. 

 

Ползите са несъмнени: 1. Парите, дори и малко, ще са си само за нас; 2. Ние, плувците, ще се оправяме единствено по между си, а кой по-добре разбира от нас плуването за ветерани; 3. Можем да кандидатстваме по европейски програми и проекти с щедро финансиране; 4. Ще се направим календар „слънце“ с пет състезания – зимен (25 м) и летен (50 м) шампионат, отборен шампионат, турнир тип национална купа, както и балканско клубно първенство. 

 

Докато този управленски проблем не бъде разрешен, никой друг – дори и по-маловажен, няма да може. Ще си кретаме както досега. Управлението и парите са в основата на всичко. Става дума за национално представителство и държавни шампионати – клубното ниво и клубните турнири са съвсем друго нещо. 

 

В българското ветеранско спортно плуване има пазарен потенциал и то може да генерира приходи (не големи, естествено), но само с подобаващо бизнес управление.     

 

Датата на първенството не беше удачно избрана. Не може точно преди първият учебен ден да завършва държавно първенство. Това накара поне 60-70 ветерани да не дойдат в Сандански.

 

Съдийският апарат бе доста толерантен към спортистите и не реализира десетки декласирания.

Ветеранското плуване си е като нормалното плуване – стартът, стиловете, финиширането и т.н. Изключение е стартът – позволено е по три начина: от стартовото блокче, от ръба на басейна и от водата с ръка захваната за ръба. Масово на бътерфлай, например, се плуваха крака бруст, стената се пипаше с една ръка, а финиширането бе както ти е удобно. Не може да продължава така. Направо съсипваме нашия спорт, а и се прави мечешка услуга на ветераните.  

 

Красив жест. Завършвам с нещо положително. Станах случаен свидетел на един изключително благороден жест, който ако не бях видял щеше да остане напълно неизвестен за широката публика. Такова нещо не бях виждал досега, а аз какво ли не съм виждал по басейните. Състезателят на Черноморец (Бс) Георги Власев подари бански на двукратния европейски шампион Танчо Тенев (Мастърс Сф) от името на отбора и в знак на уважение към него, като към свой бивш член – Тенев преди плуваше за бургазлии. Не е въпросът в банските и тяхната стойност, а в жеста. Много, много красив.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: държавно първенство за ветерани 2018, сандански, ветерани, ирис, русе
КоментариDelfina

Спринт
Други новини