БГ EN

Преди 30 г. Таня покори Олимп

Таня Богомилова и Антоанета Френкева показват олимпийските си медали на Панчо Гюрков. Снимка: архив BGswim.com
Таня Богомилова и Антоанета Френкева показват олимпийските си медали на Панчо Гюрков. Снимка: архив BGswim.com
23-09-2018 08:33 | Василен Димитров

 

Точно преди 30 години – на 23 септември в Сеул 1988-а, българското плуване покори своя недостижим Олимп. Таня Богомилова донесе единственото злато. Направи го с олимпийски рекорд - 1:07,95 мин., неподобрен близо 20 г.


На почетната стълбичка беше още една българка – Антоанета Френкева, окичила се със сребро.Преди това Френкева донесе първия олимпийски медал за плуването ни – бронз на 200 м бруст. В Сеул Богомилова стана четвърта на 200 м бруст.
 

Реализирани бяха многогодишните усилия на няколко поколения състезатели и треньори. В Сеул бяха Георги Дангалаков, Ботко Трендафилов и Панчо Гюрков, организирал плуването ни за шест олимпийски кръга за най-големите успехи.


Петият индивидуален финал бе осмото място на Антоанета Струменлиева на 800 м св. стил.

Женската ни щафета на 4 по 100 м смесена (в състав: Бистра Господинова, Таня Богомилова, Невяна  Митева и Наташа Христова) завърши на шесто място.


„Няма нищо случайно – плановата задача на федерацията беше 1-2 медала. Постигнатото от нашите плувци задмина и най-смелите прогнози! В едно интервю с покойния журналист и ватерполист  Никола Ексеров преди игрите в Сеул той ме попита какво очаквам от нашите плувци. Отвърнах му, че ще вземем поне един медал и му цитирах откъс от цикъла „Диви разкази” на писателя Николай Хайтов: „Едно е да искаш, друго да можеш, трето и четвърто да го направиш.” Ние искахме, можехме и го направихме”,  коментира Панчо Гюрков пред BGswim.com. 
Двамата ни мъже записаха три „Б” финала - Георги Михалев бе с две пети места в „Б” финал на 100 и 200 м гръб и общо 13-и. Цветан Голомеев е в Топ 15 на 100 м св. стил. Снажният кроулист  от Велинград  се намира в страхотна форма, но се разболява от гнойна ангина.

 

Често му се случва, когато навлиза във върхова спортна форма, при това страхотна. Тънкият момент знае лекарят на отбора д-р Боев, за него обаче не е предвиден билет за Южна Корея.

До края на плувните битки Цецо седи в хотела с много висока температура, но следи събитията и стиска палци на съотборниците.


 


 

Таня e 10 години в елита на световното плуване    

 

За 10 години в елита Таня винаги е сред фаворитите. В Сеул освен олимпийска шампионка е и четвърта на 200 м бруст. За  три участия на световни първенства (Гуякил -Еквадор)’82, Мадрид’86 и Пърт - Австралия’91) тя печели единствените два медала за българското плуване в басейн на шампионат с такъв ранг – сребро 200 м бруст и бронз 100 м бруст (Мадрид’86);


От европейски първенства има общо 7 медала (Рим’83 – бронз 100 м бруст, София’85 - европейска шампионка на 200 м бруст, има сребро на 100 м бруст и бронз щафетата, Бон’89 – сребро на 100 м бруст, Атина’91 – бронз на 100 м и 200 м бруст;

Студентска шампионка е на 100 и 200 м от  Кобе (Япония) през 1985 г., 100 и 200 м бруст. На същите игри е сребърна медалистка на 4 по 100 м съчетано и бронзова на 200 м съчетано.

 

 

Златна медалистка от турнира за купата на Европа през 1984 г. в Берген (Норвегия). Многократна републиканска и балканска шампионка. Притежателка на общо 69 поправки на държавните рекорди при жените.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: таня богомилова, антоанета френкева, сеул′88, история, олимпийски игри
КоментариDelfina

Спринт
Други новини