БГ EN

Плувците надъхани за финали и рекорди в Аржентина

Плувното каре от ляво на дясно: Йордан Янчев, Диана Петкова, Василики Кадоглу, Тихомир Тодоров. Снимки7 Ивелин Солков, Sportal.bg, БОК
Плувното каре от ляво на дясно: Йордан Янчев, Диана Петкова, Василики Кадоглу, Тихомир Тодоров. Снимки7 Ивелин Солков, Sportal.bg, БОК
03-10-2018 07:08 | Георги Чобанов

 

Българските плувци заминаха с амбиция за национални рекорди и финали на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.

Форумът под петте преплетени кръга ще се проведе от 6 до 18 октомври, а нашите представители в басейна са общо четирима – Василики Кадоглу, Диана Петкова, Йордан Янчев и Тихомир Тодоров. Треньор на карето в Аржентина е опитният Ботко Трендафилов.

Бидейки по друга работа на летище „София“, в ролята на репортер за BGswim.com влезе поливалентният Георги Чобанов, който се хвърля от събитие в събитие без почивка като треньор, организатор на турнири и съдия категория ФИНА и ЛЕН в скоковете във вода, като член на Управителния съвет на БФПС, като основна фигура в Организационния комитет на световното първенство по художествена гимнастика в София, като коментатор в „Евроспорт България“.В суматохата му убягна единствено Тихомир Тодоров. Ето очакванията на останалите от плувната ни група.

Ботко Трендафилов – треньор и водач на плувната група:


Подобрявайки лични постижения, плувците ни ще коригират и рекордите за мъже и жени. Диана Петкова има изравнен рекорд с този на Нина Рангелова на 50 м св. стил, а Йордан Янчев на 400 м свободен стил при мъжете. С подобряването на тези рекорди не се знае какво ще бъде класирането. Попаднат ли във финал, представянето на нашите плувци ще зависи донякъде и от късмета при пипането на финала, от старта.


Диана Петкова (Спринт, Пловдив, Ботко Трендафилов) ще плува 50 и 100 м св. стил, както и 50 м бруст

Искам да се насладя на изживяването да бъда на олимпийски игри, макар и младежки. Видях каква е организацията на състезание от подобен ранг при участието ми на Европейските игри в Баку през 2015.

В Аржентина ще бъде доста по-различно от световните и европейски първенства, на които съм била. Много съм развълнувана, успях да разгледам олимпийското село в Буенос Айрес, впечатлена съм.Имам големи очаквания за тези Младежки олимпийски игри. Тренирах цяло лято, сезонът се удължи доста, чак до октомври. Беше ми доста тежко, но вече съм много развълнувана и мисля, че съм готова. Ако подобря личните си рекорди, това може би ще доведе до финал. Мисля, че мога да успея на 50 м св. стил, ако всичко е наред. Има време да се аклиматизираме.

Най-важното е да се забавляваме и да реализираме това, за което сме тренирали.

Йордан Янчев (ПК Сандански, треньор Божидар Граматиков) ще се състезава на 200, 400 и 800 м свободен стил


Очаквам да подобря личните си времена като цяло и ако успея, ще има и добро класиране.  Надявам се да вляза във финал. Тренирах за него цяла година. Василики Кадоглу (Астери, Варна, треньор Динко Юкич) ще се състезава на 800 м св. стил

Часовата разлика е огромна, надявам се да се аклиматизирам бързо, за да се представя достойно. Очаквам да подобря личното си време на 800 м св. стил възможно най-много.

Тихомир Тодоров (ПСК Черно море, Варна, треньор Никола Петров) е заявен на 50, 100 и 200 м бътерфлай.Вижте галерия с младежките ни олимпийци ТУК


Иначе сега в Буенос Айрес 16 плувни отбора ще бъдат представени в пълен състав от 8 състезатели. И това е възможно според класирането по нации на световните първенства през миналата година.


България ще бъде с общо 24 състезатели в 14 вида спорт - спортна акробатика, бадминтон, бокс, борба, вдигане на тежести, джудо, спортно катерене, фехтовка, художествена гимнастика, спортна стрелба, плуване, лека атлетика, модерен петобой и тенис.


Делегацията ще бъде водена от председателя на БОК Стефка Костадинова. В състава е и Белчо Горанов, генерален секретар на БОК.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: младежки олимпийски игри, аржентина, йордан янчев, диана петкова, василики кадоглу, тихомир тодоров, ботко трендафилов
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини